Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Freddy Jimenez on Unsplash

Már a delfinek kilélegzett levegőjében is kimutattak mikroműanyagot

A delfinek szöveteiben már korábban is találtak mikroműanyagot, azonban a kilélegzett levegőjükben most először mutatták ki a jelenlétüket.

Először találtak mikroműanyagokat delfinek kilélegzett levegőjében, ami arra utal, hogy szennyező anyagokat lélegeznek be, amikor felszínre jönnek levegőt venni. Az amerikai kutatócsoport aggodalmát fejezte ki az állatok tüdejére gyakorolt esetleges káros hatások miatt.

Az előzetes eredmények, amelyeket a Plos One folyóiratban publikáltak, azt mutatják, hogy a delfinek mikroműanyagokat lélegeznek be a levegőből. A kutatók két helyszínen – Florida Sarasota-öblében, egy városi torkolatnál, és Louisiana Barataria-öblében, egy várostól távoli helyszínen – vettek mintákat palackorrú delfinek kilélegzett levegőjéből. A vizsgált 11 delfin közül mindegyiknek a kilélegzett levegőjében találtak mikroműanyagokat.

Ez az eredmény alátámasztja azt az elméletet, hogy a levegőben terjedő mikroműanyagok, függetlenül a környezet városi vagy vidéki jellegétől, jelentős szennyezőforrások lehetnek. A szél pedig jelentős szerepet játszik a részecskék széleskörű elterjedésében.

A mikroműanyagok hatásai a tengeri emlősökre

A kutatás során kiderült, hogy a delfinek kilélegzett levegőjében talált mikroműanyagok többsége poliészterből állt, amely egy gyakori polimer, amit ruhák gyártására használnak. Ezek az anyagok különösen forró mosási ciklusok során bocsátanak ki nagy mennyiségű részecskét. Leslie Hart, a tanulmány társszerzője és a dél-karolinai Charleston College közegészségügyi szakértője szerint a mikroműanyagok belégzése egy viszonylag új kutatási terület az embereknél, de a vadon élő állatoknál eddig kevés tanulmány készült ebben a témában. „Mivel a delfinek nagyobb tüdőkapacitással rendelkeznek, és mélyebben lélegeznek, valószínű, hogy nagyobb dózisú mikroműanyagoknak vannak kitéve, mint az emberek” – tette hozzá Hart. Az embereknél végzett kutatások kimutatták, hogy a műanyagok belélegzése tüdőgyulladást és más légzőszervi problémákat okozhat. A kutatók meglepetésére a mikroműanyagok jelenléte a vidéki Barataria-öbölben is kimutatható volt, ami tovább erősítette azt a feltételezést, hogy a részecskék a levegőben rendkívül gyorsan és széles körben terjednek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...