Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Hans-Jurgen Mager on Unsplash

Lelőttek egy ritka jegesmedvét Izlandon, mert veszélyesnek találták

A jegesmedve túl közel került egy idős nő házához, a szemetesében kutatott valószínűleg élelem után.

Egy ritka jegesmedvét lőttek le a rendőrök Izland északnyugati részén, miután az állatot komoly veszélyt jelentett egy idős nőre. A rendőrség a környezetvédelmi ügynökséggel való konzultáció után döntött úgy, hogy a medvét nem tudják biztonságosan áthelyezni, ezért kilőtték. Helgi Jensson, a nyugatfjordi rendőrfőnök elmondta, hogy a medve túl közel került az épülethez, ahol az idős nő éppen egyedül tartózkodott, és az állat közvetlen fenyegetést jelentett.

Az eset komoly aggodalmat és érdeklődést váltott ki, mivel a jegesmedvék nem őshonosak Izlandon. Bár ritkán sodródnak a szigetre, a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban kényszerülnek a jegesmedvék olyan jégtáblákra, amelyek Grönland partjairól sodródnak Izland irányába. Az idős nő háza emeletére menekült, mikor észrevette, hogy a jegesmedve a szemetesében kutat élelem után. A nő lánya Reykjavikban kapott riasztást műholdas kapcsolaton keresztül, és azonnal értesítette a hatóságokat. A helyszínre érkező rendőrök kénytelenek voltak kilőni a medvét, hogy biztosítsák a nő biztonságát.

Egyre több a konfliktus a jegesmedvék és az ember között

A jegesmedvék általában nem támadnak emberekre, de az éghajlatváltozás miatti jégtakaró csökkenése arra kényszeríti őket, hogy hosszabb időt töltsenek a szárazföldön, élelem után kutatva. Ez megnöveli az emberekkel való találkozások esélyét, és az ilyen esetek pedig csak fokozódhatnak a jég folyamatos visszahúzódásával. Egy 2017-es tanulmány szerint a jegesmedvék által emberek ellen indított támadások száma nőtt az elmúlt évtizedekben, ami részben a jegesmedvék zsugorodó élőhelyeinek és élelmiszerforrásaik eltűnésének tudható be. A kanadai, grönlandi, norvégiai, oroszországi és amerikai területeken dokumentált 73 támadásból 20 halálos kimenetelű volt.

Veszély esetén engedélyezett a kilövésük

Bár a jegesmedvék védett fajnak számítanak Izlandon, ha veszélyt jelentenek emberekre vagy állatokra, engedélyezett a kilövésük .  2008-ban is történ már hasonló eset, akkor két jegesmedve tévedt a szigetre. A szakértők sokáig vitatkoztak arról, hogy az állatokat meg kell-e ölni, vagy vissza kell őket juttatni Grönlandra. Végül egy szakértői munkacsoport azt a következtetést vonta le, hogy az ilyen esetekben a kilövés a legjobb megoldás, mivel a visszatelepítés költségei és kockázatai túlságosan nagyok lennének. 

A lelőtt fiatal jegesmedve körülbelül 150-200 kilogrammot nyomott, és a Környezettudományi Intézet szakértői további vizsgálatokat végeznek rajta. A kutatók pénteken mintákat vettek a medvétől, hogy parazitákra és fertőzésekre teszteljék, valamint felmérjék az állat fizikai állapotát, beleértve szervei egészségét és zsírtartalékait. A medve prémjét és koponyáját valószínűleg az intézet gyűjteményében fogják megőrizni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...