Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Heshan Weeramanthri on Unsplash

Több ezren tüntettek a kóbor kutyák életéért Isztambulban

Több mint 5000 állatvédő gyűlt össze Isztambulban, hogy tiltakozzanak egy kóbor kutyákat érintő törvényjavaslat ellen.

Isztambulban a becslések szerint körülbelül 400 000 kóbor kutya él. Ez a szám az utóbbi években egyre növekvő tendenciát mutat, az elhagyott állatok és az ellenőrizetlen szaporulatok miatt. A törvényjavaslat szerint a befogott kóbor kutyákat 30 napon belül el kell altatni, ha nem találnak számukra befogadó gazdát. A demonstrációra a Fatih kerületben található Yenikapı Rendezvényközpontban került sor, ahol híres személyiségek, mint például Ebru Polat énekes, Seren Serengil műsorvezető és Begüm Kütük színésznő is részt vettek.

Aggasztó a kóbor kutyák helyzete Isztambulban

Isztambulban a kóbor kutyák jelenléte számos komoly problémát okoz. Egyrészt közegészségügyi kockázatot jelentenek, mivel gyakran hordoznak olyan betegségeket, mint például a veszettség, amelyeket könnyen átadhatnak embereknek és más állatoknak is. A kóbor kutyák nagy része tele van parazitákkal, kullancsokkal és bolhákkal, amelyek további egészségügyi problémákat okozhatnak​.  Előfordul, hogy az élelemért és területért vívott túlélési harcban agresszívvé válnak.  Az utóbbi években több eset is történt, amikor kóbor kutyák támadtak meg embereket. A kutyák szabadon kószálása gyakran okoz közterületi problémákat is. A kóborló kutyák megzavarhatják a forgalmat, és élelem után kutatva gyakran kiborogatják a kukát. Az állatok jóléte szempontjából is aggodalomra ad okot a helyzet. Sok kóbor kutya nem kap megfelelő ellátást vagy táplálékot, kezeletlen sérülésekkel és betegségekkel élnek.

Nem lehet megoldás az élet kioltása

A tüntetés résztvevői között volt több politikus valamint az Isztambuli Ügyvédi Kamara Állatjogi Központjának tagjai és a Független Állatorvosok Szövetségének tagjai is. Bár minden szervezet képviselője tisztában van a helyzet súlyosságával, egyöntetűen ellenzik az altatási javaslatot, mert ez ellentétes az állatok természetes élethez való jogával.  A kóbor állatok problémáját a hatályos törvények végrehajtásával lehetne megoldani szerintük, mely az ivartalanítási programokra és az oltási programokra összpontosít.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

Hürriyet Daily News

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...