Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Todd Cravens on Unsplash

Hajóbaleset áldozata lett egy veszélyeztetett bálna New York közelében

Egy hatalmas, közel 13 méter hosszú, veszélyeztetett bálna tetemét találták meg a Brooklyn Cruise Terminalhoz érkező MSC Meraviglia óceánjáró hajó orrán.

A felfedezés sokkolta a hatóságokat és az állatvédő szervezeteket, akik azonnali intézkedéseket sürgetnek. Az MSC Cruises sajnálatát fejezte ki az incidens miatt, és hangsúlyozták, hogy mindent megtesznek az ilyen ütközések elkerülése érdekében. A bálna tetemét 2024. április 19-én fedezték fel, amikor az óceánjáró hajó megérkezett a New York-i kikötőbe. A hatóságok azonnal értesítették a megfelelő szervezeteket, hogy megkezdjék a baleset kivizsgálását és a bálna maradványainak elszállítását.

A baleset okának kivizsgálása

A NOAA és az Atlantic Marine Conservation Society (AMCS) vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a bálna halálának okát.  Az óriás tengeri emlős tetemét Sandy Hook-ba, New Jersey-be vontatták, ahol boncolást végeztek rajta. Az első eredmények szerint a bálna törött csontokkal és szöveti sérülésekkel rendelkezett, amelyek valószínűsítik, hogy az ütközés okozta halálát. Az ilyen esetek sajnos nem egyedülállóak. A bálnák és más tengeri élőlények gyakran esnek áldozatul a nagy hajók ütközéseinek. Az MSC Cruises kijelentette, hogy a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a hajózási útvonalak és sebességek optimalizálására, hogy elkerüljék a hasonló tragédiákat.

Tengerbiológiai és környezetvédelmi szempontok

A tőkebálna, amelyek a világ egyik leggyorsabb bálnafaja, súlyosan veszélyeztetett státuszban van a vadászat, a hajózási balesetek és az élőhelyek szennyezése miatt. A szakértők hangsúlyozzák, hogy sürgős intézkedésekre van szükség a faj védelme érdekében. A hajók ütközései jelentős veszélyt jelentenek ezekre az állatokra, és a probléma megoldása érdekében szigorúbb szabályozások és technológiai fejlesztések szükségesek. A tengeri élővilág védelme érdekében a szakemberek javasolják a hajózási útvonalak módosítását, a hajók sebességének csökkentését a veszélyeztetett területeken. Valamint egy új módszert, a bálnadetektáló technológiák bevezetését. Az ilyen intézkedések segíthetnek csökkenteni a hasonló tragédiák előfordulását a jövőben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: The Animal Rescue Site

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...