Saját KB bal
Saját KB jobb

Lábrágás – miért csinálják a kutyák, és mit tehetünk ellene?

Gazdiként nyilván azt szeretnénk, hogy kutyáink boldogok és egészségesek legyenek. De a megállás nélküli rágás, cuppogás, klaffogás és csattogás elég idegesítő tud lenni, különösen éjszaka. Ezek a hangok ráadásul nem csak a lábrágás összetéveszthetetlen jelei, de félelmet is kelthetnek. Mint minden olyan viselkedés, amit nem tudjuk, mi okoz.

A túlzásba vitt, kényszeres lábrágás esetén a kutyákat először állatorvosnak kell megvizsgálnia, hogy kizárja az egészségügyi problémákat. A láb nyalogatása, rágása hátterében állhat sérülés, fertőzések vagy parazitás fertőzések is. Ezek orvosi kezeléssel orvosolhatók.

Ha ezeket kizártuk, akkor érdemes lehet tovább keresgélni. A lábrágás oka lehet allergia, idegrendszeri vagy keringési probléma is. Az állatorvossal együttműködve tudjuk ezeket lépésről-lépésre kizárni. A kutyák allergiásak lehetnek a táplálékukban lévő bizonyos fehérjékre. Ezt vizsgálattal és eliminációs diétával tudjuk meghatározni. Lehet a háttérben környezeti allergia is, itt is fontos a megfelelő kezelés.

Az egészségügyi okokat tehát az állatorvos vizsgálja ki, nem érdemes otthoni megoldásokkal, internetes diagnózisokkal próbálkozni. Az újabb és újabb nem biztos diagnózisok és tesztelésük rengeteg időt emészt fel, amit a kutyánk egy kellemetlen diszkomfort érzéssel együtt kell hogy töltsön. A pontos diagnózis a helyes kezelés megtalálásának leggyorsabb útja.

A kényszeres viselkedés hátterében állhat nem egészségügyi probléma is, például szorongás vagy unalom. Ezek kezelése viselkedésterápia keretében valósulhat meg. A szorongással és unalommal kapcsolatos problémák kezelése magában foglalhatja a mentális stimuláció fokozását és a megfelelő mozgás biztosítását. Miután kizárták az egészségügyi problémákat, a gazdik tesztelhetik, hogy a mancsrágás csökken-e, miután több fizikai aktivitást, játékot vagy környezetgazdagítást vezetnek be a kutya életébe. A szorongás oldása kapcsán a természetes nyugtatók és a környezet módosítása is szóba jöhet. Ebben kérjük viselkedésterápiával foglalkozó tréner vagy állatorvos tanácsát.

Olyan egyszerű okok is állhatnak a háttérben, mint az ujjak közti szőrben megtapadt sár, por vagy irritáló anyagok. A túl hosszúra nyírt szőr vagy a frissen nyírt szőr is okozhat kellemetlenséget. Ilyen esetben a mancsok alapos tisztítása javasolt. Ha a tünetek enyhülnek, akkor érdemes a jövőben is odafigyelni a mancsok, körmök állapotára.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-do-dogs-chew-their-paws, Kép: Photo by Yaroslav Shuraev: https://www.pexels.com/photo/dog-s-paw-on-a-desk-8498831/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...