Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Nyegi on Unsplash

Hogyan mérgezik kedvenceinket titokban a műanyagok?

A mikroműanyag, vagy más néven mikroplasztik az 5 milliméternél kisebb műanyagdarabokat jelenti. A műanyagok bomlási folyamata során keletkeznek a műanyagok szerkezetének szétesésével.

Ezek a részecskék különböző forrásokból, például műanyag csomagolásokból és címkékből is származhatnak. A mikroműanyag szervezetbe kerülve komoly egészségügyi problémákat okozhat kedvenceinknél is. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek a részecskék gyulladást, bélproblémákat és akár mérgezést is okozhatnak. Az állateledel gyártók egyre inkább figyelnek erre a problémára, és törekszenek a műanyagmentes csomagolásra. Ettől függetlenül a gazdinak is nyitott szemmel kell járnia. A műanyag csomagolású tápok helyett érdemes kimért, papírzsákos vagy alumínium zsákos eledelt választani.

A műanyag tál és játék, mint veszélyforrás

A műanyag etető- és tárolóedények olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, mint például a BPA. Ez a vegyület hormonális zavarokat, rákot, cukorbetegséget és elhízást okozhat. Leginkább úgy kerülhetnek az ételbe, ha egy műanyag edényben, mikrohullámú sütőben melegítjük. Használjunk inkább rozsdamentes acél vagy kerámia edényeket, amelyek biztonságosabbak és könnyebben tisztíthatók. A műanyag játékokkal ugyanez a helyzet. Pláne, hogy kedvenceink gyakran rágcsálják, apró darabokat le is nyelhetnek belőlük.  A természetes anyagokból készült játékok, mint például az organikus pamut vagy bambusz, biztonságosabb alternatívát nyújtanak. Emellett érdemes figyelni a játékok minőségére és gyakran ellenőrizni azok állapotát, hogy megelőzzük a fulladásveszélyt.

Mikroműanyag a házi porban

A háztartási porban is megtalálhatók a mikroműanyag részecskék. Ezeket kedvenceink belélegezhetik vagy lenyelhetik. Ezek a részecskék például szintetikus szövetekből, kozmetikumokból és háztartási műanyag termékekből származhatnak. A gyakori takarítás, porszívózás és légtisztítók használata csökkentheti a mikroműanyag mennyiségét otthonunkban. Emellett érdemes természetes anyagú szőnyegeket és bútorhuzatokat választani, amelyek kevesebb mikroműanyag részecskét bocsátanak ki.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: theanimalrescuesite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...