Saját KB bal
Saját KB jobb

Még mindig nem fogyasztunk elég zöldséget és gyümölcsöt

Ha a felnőtt lakosságot kérdezzük étkezési szokásaikról, továbbra is lesújtó eredményeket kapunk azzal kapcsolatban, hogy általánosan mennyi zöldség és gyümölcs kerül a tányérunkra. Pedig ezen élelmiszerek rendkívül fontosak számunkra.

Miért van szükség rájuk?

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy milyen lényeges szerveztünk optimális működéséhez a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Azon vagyunk, hogy megkedveltessük őket a gyerekekkel, és azt tapasztalhatjuk, hogy nagyobb sikerrel járunk, ha változatos formában tálaljuk ezeket az élelmiszereket.

Az Egészségpajzs étlapján fellelhető fogások gondoskodnak arról, hogy minden olyan elemhez hozzájussunk, amelyek létfontosságúak az egészség és a jó közérzet fenntartásához.

De miért népszerűsítik annyira ezt az ételkategóriát? A zöldségek és gyümölcsök mikrotápanyagokban rendkívül gazdagok, ebből adódóan remek forrásai olyan ásványi anyagoknak, mint a magnézium, a kálium vagy a folsav. Továbbá fajtától függetlenül bővelkednek C- és K-vitaminban, illetve híresek alacsony kalóriatartalmukról, ezért a fogyni vágyók vagy speciális étrendet követők diétájába is beilleszthetők.

Mindemellett magas élelmi rosttartalom jellemzi őket, ennek köszönhetően jelentősen hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához, valamint a teltségérzetért is felelősek. Fogyasztásuk révén hamarabb jóllakhatunk, és később éhezünk meg. Az uborka, jégsaláta vagy zeller számottevő része víz, így bizonyos értelemben a folyadékpótlást is segítik.

Néhány praktika a könnyebb bevitelhez

Sokan hivatkoznak arra, hogy nem szeretik a zöldséges és gyümölcsös ételeket, vagy szimplán elfeledkeznek mindezek fogyasztásáról. A konyha kiváló játszótér a kísérletezéshez, ezért joggal mondható, hogy csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mikor és milyen módon készítjük el őket.

Az utóbbi időben egyre ismertebb az okostányér ajánlás, miszerint minden étkezéshez társítsunk zöldségeket vagy gyümölcsöket nyers és feldolgozott formában egyaránt. Törekedjünk arra, hogy napi szinten iktassunk be 4-5 adagot ezekből az élelmiszerekből, amely nagyjából alkalmanként 10 dkg-nyi vagy egy ökölnyi mennyiséget jelent. Ezzel a porcióval már lehetőségünk nyílik arra, hogy minimalizáljuk bizonyos betegségek kialakulásának esélyét.

Mennyivel jobb a biováltozat?

Számos háztartásban a bioélelmiszerekre esküsznek, mivel mellettük szól az alacsony peszticidszint. Habár az ökológiai gazdaságok is növényvédő szereket használnak, az a különbség a hagyományos termesztéshez képest, hogy előbbi csak természetes készítményekkel dolgozik.

Ezek az oldatok pedig valóban kevésbé mérgezőek, alkalmazásuk csökkenti az egészségügyi kockázatok felbukkanását. Erre alapozva javasolják egyes szakemberek, hogy inkább a bio címkével ellátott terményeket emeljük le a boltok polcairól.

Bárhogy is dönt, ne feledje, hogy az egészséges életmódhoz elengedhetetlenek a zöldségek és gyümölcsök!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...