Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért sajtos chips szagú a kutyák tappancsa?

Vannak rejtélyek, amelyek egyszerűen nem hagyják nyugodni az emberiséget. Mint például, hogy miért csíkosak a zebrák vagy miért a hím oroszlánnak van hosszú haja és nem a nősténynek. Szerencsére, vannak brit tudósok, akik a végére járnak ezeknek a kérdéseknek. Így annak is, hogy miért, vajon miért sajtos chips illatú egyes kutyák tappancsa.

Nyilvánvaló az evolúciós magyarázat: az emberek szeretik a sajtos chips illatát és a kutyákat is, így feltehetően, erre a tulajdonságra szelektáltuk őket. Ez a feltevés, valószínűleg, nem állja meg a helyét, már csak azért sem, mert a sajtos chipset 1954-ben találták fel, így evolúciós szempontból még gyerekcipőben járó termékről van szó. Az azonban tény, hogy sokan odavannak a kutyák tappancs szagáért – még kutyatappancs illatú illatgyertya is kapható.

A kutyatappancs sajtos szaga egyébként nem univerzális jelenség. Egyes kutyáknál erősebben, másoknál kevésbé érezhető. Illetve, egy adott kutya esetében sem állandó. Ez azért van, mert a szag a baktériumok vagy gombák felszaporodásának köszönhető. Ez rosszul hangzik, de a legtöbb esetben nincs miért aggódni.

A baktériumok és/vagy az élesztőgombák természetes módon fordulnak elő a kutyák talppárnáin és a lábujjaik között. A bolyhosabb, hosszabb szőrzettel rendelkező kutyák szőrzete extra baktériumokat vonzhat, ezért hajlamosabbak a sajtos lábszagra.

Akkor érdemes cselekedni, ha a kutya lábszaga kukoricadara szagára kezd emlékeztetni, vagy hirtelen szokatlanul felerősödik. Előfordulhat, hogy a baktériumok és gombák egyensúlya felborul, és egyik vagy másik elszaporodik. Ennek a túlzott felszaporodásnak az egyik leggyakoribb oka az allergia. Mind a környezeti, mind az ételallergiák irritálhatják a bőrt. Ez abban nyilvánul meg, hogy a kutyák vakaródznak és piszkálják a mancsaikat. Ez viszont nedvesebb környezetet teremt a mancsokon, ami elősegíti a baktériumok szaporodását.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dog-paws-smell-like-fritos; Photo by Sam Lion: https://www.pexels.com/photo/adorable-clever-shiba-inu-lying-on-floor-of-studio-5731864/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...