Saját KB bal
Saját KB jobb

Segíti a koncentrációt és csökkenti a stresszt, ha a kutyánkkal játszunk – egy tanulmány szerint

Kutyával minden jobban megy. Nem kell hozzá tudomány, hogy ezt megmondjuk, ugye? De azért az remek, amikor tudományosan alátámasztott érvünk van arra, hogy miért játsszunk csak még egy kicsit a kutyánkkal.  Kutatók megállapították, hogy a kutyákkal való együttlét valódi, pozitív hatással van az agyunkra. Már egy óra kutyákkal töltött idő csökkenti a stresszt, javítja a koncentrációt és a memóriát, valamint segíti a kreatív gondolkodást.

A PLOS One című szaklapban megjelent study kis létszámú volt. Mindössze 30 felnőtt és egy kutya – a kutatásvezető saját, négyéves uszkárja – vett részt benne. A kísérleti személyek a kutya társaságában végeztek feladatokat. Ilyenek voltak a találkozás, játék, etetés, masszázs, ápolás, ölelés, séta és fényképezés. A találkozás és a séta mindig az első, illetve az utolsó tevékenység volt, a többi viszont véletlenszerű sorrendben történt.

A kutatók azért választottak hétköznapi tevékenységeket és egy családi kutyát, mert arra voltak elsősorban kíváncsiak, hogy a mindennapi életünk során is megfigyelhető-e pozitív hatás. Tudjuk, hogy például a terápiás kutyák jelentős pozitív hatással lehetnek a terápiás foglalkozáson résztvevőkre, illetve, hogy a simogatás, a kutya szemébe nézés is oxitocin termeléssel jár. Itt azonban hétköznapi, mondhatjuk rutinfeladatok közben történt a megfigyelés. Az egyes tevékenységek során a résztvevők agyhullámait elektroencefalogrammal (EEG) mérték. Ez úgy történik, hogy az emberek fejbőrére helyezett elektródákkal mérik az agyi elektromos aktivitást. A résztvevők minden egyes tevékenység után kitöltöttek egy kérdőívet is, amelyben meg kellett ítélniük a hangulatukat és az aktuálisan érzékelt stresszt.

Az eredmények

Bár látszólag úgy tűnik, hogy a vizsgálatból csak az derült ki, amit már amúgy is tudtunk. Mégpedig, hogy a kutyák fantasztikusak. A résztvevők arról számoltak be, hogy „jelentősen alacsonyabb fáradtságot és depressziót éreztek”. A stressz is csökkent minden tevékenység során. A kutyasétáltatás keltette a legnagyobb komfortérzetet, a kutyamasszázs pedig a leginkább relaxáló tevékenység. Az EEG eredmények is alátámasztották az önbevallós teszten mért eredményeket. A kutyával való játék és séta megnövelte az alfa-hullámokat a prefrontális és frontális lebeny egyes részein. Korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a megnövekedett alfa teljesítmény a relaxációt és az érzelmi stabilitást tükrözi. Valamint összefügg a memória javulásával és a mentális stressz csökkenésével.

A relatív gyors alfa-hullámok (RFA) szintén megnövekedtek a játékidő alatt, és ez „a figyelem koncentrációját jelenti relaxált állapotban”. Az RFA növekedése a kreatív gondolkodással és a tanulási képességgel hozható összefüggésbe. Az ápolás és a masszázs során a béta-hullámok növekedtek. A béta-hullámok a koncentrációval és az éberséggel vannak összefüggésben. Az agyi aktivitás „az állattal való kapcsolat intenzitásának növekedésével nőtt”.

Az eredmények hasonlóak egy korábbi tanulmány eredményeihez, amely azt találta, hogy az alfa-hullámok növekednek a lovas mozgásterápia során. A tanulmányt korábbi kutatások is alátámasztják, amelyek kimutatták, hogy a kutyákkal eltöltött idő növeli az oxitocin szintjét, és csökkenti a kortizol (a stresszel kapcsolatos hormon) szintjét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/dogs-reduce-stress-study-news?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C4i_U1BB_sT; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/woman-walking-on-grass-field-with-yellow-labrador-retriever-puppy-220968/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...