Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ivan Ivanovič on Unsplash

Újabb, kutyákra halálos parazitát fedeztek fel az USA-ban

A megfertőződött és elpusztult kutyák mindegyike ugyanabban a folyóban úszott. A parazita kutyákra rendkívül veszélyes, embereket viszont nem fertőz.

Az UC Riverside tudósai megerősítették egy új parazita jelenlétét, mely halálos veszélyt jelent kutyákra . A Heterobilharzia americana (H.americana) egy laposféreg, mely jelenleg a Colorado folyó egy kaliforniai szakaszán él. A májféregnek is nevezett parazita nem ismeretlen a tudósok számára. Korábban azonban szinte kizárólag Texasban és más öböl-menti államokban fordult elő, de ilyen messze nyugaton még soha nem jelentették. A féreg a kutyák máját és beleit megtámadva okoznak bilharziázist (féreg által okozott betegség). A parazita jelenlétét csak olyan kutyáknál azonosították, akik a folyó ezen szakaszán érintkeztek a vízzel, úsztak vagy játszottak benne.  

A H.americana férgek egy bizonyos csigafajban telepszenek meg, majd miután kifejlődtek, elhagyják a csigát, hogy tovább vándoroljanak egy emlősbe. Ebben az állapotban nagyjából csak 24 óráig életképesek. Ha ebben az időben találkoznak egy kutyával, vagy más emlőssel, aki például iszik a folyó vízéből, megfertőzik azt. Ezután bejut a bélfal ereibe, ahol tovább fejlődik és lepetézik. Ezek a peték pedig bejutnak a tüdőbe, a lépbe, a májba és a szívbe. A fertőzést követően a betegség legsúlyosabb tüneteinek megjelenése több hónapig is eltarthat. Kaliforniában 2019 óta három megyében 11 kutyánál igazolták a fertőzést, közülük egy elpusztult. A tünetek fokozatosan, étvágytalansággal kezdődnek, és végül hányás, hasmenés, drasztikus súlyvesztés és a májbetegség jelei jelentkeznek. A féreg ellen egyelőre nincs semmilyen megelőző, védekező kezelés.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...