Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Richard Jacobs on Unsplash

Soha nem látott mértékben irtják az elefántokat Srí Lankán

Soha nem látott mértéket öltött Srí Lankán az elefántok és az emberek közötti konfliktusok száma, mely az elefántok természetes élőhelyének drasztikus csökkenésére vezethető vissza.

Srí Lankán egyre több és több élőhelyet veszítenek az elefántok, a földművelésbe bevont területek elvesztésével. A hatalmas állatok kénytelenek lakott és művelt területeken keresztül vándorolni, hogy élelemhez és vízhez jussanak. Gyakran vonzzák őket a tanyákon tárolt termények és gabonafélék. Az emberek és az elefántok szó szerint versengenek a földért Srí Lankán, ennek pedig egyre több a halálos áldozata. Tavaly 176 ember halt meg elefánt támadása miatt, és 470 elefántot öltek meg, több mint kétszer annyit, mint 2010-ben.

Az élőhely elvesztése, az erdőirtás, a földért folytatott versengés és a szűkülő erőforrások egyre csak fokozzák a feszültséget. 1997-ben az ENSZ becslése szerint Srí Lanka erdői közel 20 000 négyzetkilométert, azaz a teljes terület 30%-át borították. 2022-re 2100 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki. Becslések szerint az emberek és az elefántok közötti összecsapások az éghajlati válság súlyosbodásával pedig csak fokozódni fognak.

A legtöbb erdőterületet illegálisan irtották ki

A kertekbe és termőföldekre betévedő elefántok fosztogatása egyre gyakoribbá vált a térségben, ami az illegálisan kiirtott erdőterületeknek köszönhető. A közelmúltban több ezer hektárnyi erdőt irtottak ki illegálisan Nakolagane-ban, majd ezeket építkezések vagy kereskedelmi célú növénytermesztés céljára adták bérbe. Ez pedig számos esetben elzárja az elefántok létfontosságú folyosóit. Hogy megvédjék terményeiket és távol tartsák a fosztogató elefántokat, egyre több földműves készít elefántcsapdákat. Halálos erősségű áramot vezetnek a kerítésekbe, vagy éppen állkapocs bombákkal irtják a nem kívánt látogatókat. A csaliként kihelyezett élelembe robbanóanyagot helyeznek el, mely az elefánt szájában robban fel.  Bár egy elefánt elpusztítása miatt akár börtönbüntetés is kiszabható Srí Lankán, általában a büntetések ennél jóval enyhébbek.

Dolgoznak a megoldáson

Dr. Prithiviraj Fernando, a Srí Lanka-i Természetvédelmi és Kutatóközpont elnöke, több mint 30 éve tanulmányozza az elefántokat. Véleménye szerint az elefántok kegyetlen irtása nem lehet válasz és megoldás a problémára. 2023-ban az Uga Ulagalla szálloda Fernandóval együttműködve megnyitotta az ország első elefántkutató központját. A Sri Lanka északi részén, Anuradhapurában található létesítményben a szakértők a közösséggel együttműködve dolgoznak a helyi elefántpopuláció megőrzésén.Együtt követik nyomon az elefántokat, megvizsgálják, hogyan és hol gyűlnek össze, hogyan és merre vándorolnak és hol táplálkoznak.

A helyi lakosok által épített és karbantartott közösségi kerítések megakadályozzák, hogy az elefántok behatoljanak a földjeikre. A kerítéseket hálózati áram helyett akkumulátorral működtetik, hogy enyhe áramütést adjanak, amely ártalmatlanul elriasztja az elefántokat. A program vezetői úgy vélik, hogy a sikeres természetvédelmi gyakorlatok fenntartásának kulcsa a helyi lakosság támogatásának megszerzése. Nincs más mód, minthogy az emberek és az elefántok megtanuljanak békésen együtt élni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...