Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by second sight on Unsplash

Több ezer állat pusztult el a texasi erdőtüzekben

A legfrissebb jelentés szerint több ezer állat pusztult el a texasi erdőtüzekben.

A Smokehouse Creek Fire erdőtűz 2024. február 26-án kezdődött, Texas északkeleti részén és Oklahoma nyugati részén jelenleg is pusztít. A tűz számos települést érintett Hemphill és Roberts megyékben, köztük Canadian városát is. 2024. március 4-ig a tűz körülbelül 1 076 638 hektárt perzselt fel, ezzel a legnagyobb erdőtűz lett Texas történetében, valamint a legnagyobb erdőtűz az Egyesült Államokban ebben az évben. Eddig 2 halálos áldozatról érkezett jelentés, az állam 60 megyéjében katasztrófahelyzetet hirdettek.

A közösségi médiában közzétett videókban a sokkoló felvételek mellett többen is hangsúlyozták, hogy a tényleges károk meghaladják az eddig bejelentetteket. Több száz leégett építményről és elhullott, súlyosan sérült állatokról számolnak be a szemtanúk. Az állam haszonállat állományának több mint 85 százaléka található az érintett területeken. Rengeteg szarvasmarha él ezeken a legelőkön, akik egy része nem élte túl a tüzet, másik részük pedig menekül a tűz elől. Hogy mekkora pontosan a veszteség, egyelőre felmérni sem tudják.

A Texasi Állategészségügyi Bizottság figyelmeztetést adott ki és arra kéri a farmereket, hogy lehetőség szerint evakuálják az állatállományukat a kevésbé veszélyeztetett területekre.

Bár a károk felmérése még folyamatban van, nyilvánvaló, hogy a helyreállításhoz vezető út sok texasi számára hosszú és fáradságos lesz. Miközben a tüzek tovább tombolnak, a közösségek Texas-szerte összefognak, hogy segítséget és támogatást nyújtsanak a rászorulóknak.

Bohata Krisztina

Forrás: CNN, NBC, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...