Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyászolják a kutyák egy másik kutya halálát?

Sokan számolnak be olyan tapasztalatról, hogy a kutyák gyászolják gazdájukat. Arról is olvashatunk, hallhatunk, hogy ha egy kutya meghal, a család másik kutyája, levert, étvágytalan, kedvetlen lesz.

Egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy vajon hátramaradó kutyák gyászolják-e más kutyák halálát? A tanulmány keretében 426 olyan felnőtt adatait vizsgálták, akiknek több háziállatuk volt. Azt találták, hogy azok a kutyák, akik elvesztették kutyatársukat, „gyászhoz kapcsolódó és érzelmi mintákat” mutattak. A gazdik a leggyakrabban olyan viselkedésekről számoltak be, amelyeket akár a gyász jelének is lehet értelmezni. Például: kevesebb játék (57 %); az aktivitás csökkenése (46 %); több alvás (35 %) és kevesebb evés (32 %). Ezek a jelek az emberek esetében is gyakran előfordulnak egy hozzátartozó halálakor, és többnyire a veszteség miatti szomorúságnak tudjuk be.

A kutyák és macskák esetében a kutatók egyéb megváltozott viselkedéseket is gyakorinak találtak. Ilyenek a fokozott hangoskodás, például ugatás és nyávogás (30 %), a figyelemfelkeltő, figyelemfelhívó viselkedés (67%), illetve a fokozott félelemérzet (35 %). Ezek a változások is utalhatnak arra, hogy a kutyák és cicák megélik a velük történt veszteséget, változást. A gyász sokarcú jelenség, emberek között is egyéni megjelenési formái lehetnek, és szakaszosan változik, hogy éppen mely érzelem dominál.

A kutatás keretében arra is kíváncsiak voltak, hogy meddig tart ez a viselkedésbeli változás, azaz, hogy mennyi ideig gyászolnak a kutyák? Azok közül a résztvevők közül, akik negatív viselkedésbeli változást észleltek a kutyájukon, körülbelül egyharmaduk azt mondta, hogy ez két és hat hónap között tartott. Ennél valamivel kevesebben, a válaszadók 29,4 %-a számolt be egy hónapnál rövidebb időszakról. A fennmaradó gazdik (24,9 %) úgy érzékelte, hogy a megváltozott viselkedés több mint hat hónapig fennállt.

A tanulmány azt is megállapította, hogy nem az együtt töltött idő határozza meg, hogy milyen hosszan „gyászolják” a kutyák elvesztett társukat. A kutyák kapcsolatának minősége sokkal erősebben jósolta be, hogy tapasztalnak-e viselkedésváltozást. Azok a kutyák, akik szoros barátságban voltak elvesztett társukkal sokkal nagyobb valószínűséggel játszottak kevesebbet és voltak étvágytalanok. Ahol a kapcsolat ellenséges vagy semleges volt, a gyász tünetei sem jelentkeztek olyan erősen.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/dogs-grieve-loss-of-other-dog?utm_source=instagram&utm_medium=social&utm_campaign=likeshopme&utm_content=www.instagram.com/p/C3iT5BTuo7o; Kép: Photo by Brett Jordan: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-beagle-5109225/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...