Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Rowen Smith on Unsplash

Hatszáz év után újra élnek óriásteknősök Madagaszkáron

Az öt évvel ezelőtt kezdődött visszatelepítési projekt minden jel szerint sikeresnek mondható Madagaszkáron.

A hat éven át tartó visszatelepítési projekt célja az volt, hogy a közel hatszáz éve eltűnt teknősökkel újra benépesítsék a szigetet. Az óriás teknősöket 2018-ban kezdték el visszatelepíteni a Seychelle-szigetekről Madagaszkárra, hogy segítsék a leromlott ökoszisztéma helyreállítását. A kezdeményezést vezető ökológusok szerint ezek a teknősök Madagaszkáron kritikus szerepet játszanak a sziget erdőségeinek, gyepterületeinek és bozótosainak helyreállításában, amelyeket az emberi tevékenység és az erdőtüzek tönkretettek.

Az aldabrai óriásteknős méretét tekintve a galápagosi óriásteknősök után a második legnagyobb teknősféle. Egykor Madagaszkáron élő ősökből fejlődtek ki, majd évmilliókkal ezelőtt a Seychelle-szigetekre is kivándoroltak. Sajnos az emberi beavatkozás miatt közel 600 évvel ezelőtt az összes madagaszkári óriásteknős kipusztult, ami a sziget biológiai sokféleségének jelentős csökkenéséhez vezetett. Fontos szerepet  játszottak  ugyanis a sziget ökológiai egyensúlyának fenntartásában. Ürülékükkel magokat szórtak szét, így elősegítették az erdők és erdős területek növekedését. A kutatások szerint ezek a teknősök csökkenthetik az erdőtüzek kockázatát is azáltal, hogy elfogyasztják a száraz növényzetet, így csökkentik a tüzek terjedésének lehetőségét. Az ökológusok reményei szerint jelenlétük várhatóan felgyorsítja az erdők és az erdős területek regenerálódását a jövőben.

Miguel Pedrono természetvédelmi biológus és Grant Joseph ökológus vezetésével a visszatelepítési erőfeszítések figyelemre méltó eredményeket értek el. A Madagaszkár északnyugati részén található Anjajavy rezervátumban szabadon engedett teknősök első csoportja sikeresen szaporodott. Az elmúlt öt évben több mint 150 keltetőt hoztak létre, az itt született kicsinyek pedig hamarosan csatlakoznak a vadon élő társaikhoz, és hozzájárulnak a növekvő populációhoz.

Ahogy a projekt egyre nagyobb lendületet vesz, a természetvédők arra törekszenek, hogy az aldabrai óriások élőhelyeit Madagaszkár egész területére kiterjesszék, újjáélesztve az ökoszisztémákat és elősegítve a biológiai sokféleséget.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...