Saját KB bal
Saját KB jobb

Beszéljünk az ivartalanításról! – 2. rész

Magyarországon a kutyák mindössze 5-10 %-a van ivartalanítva. Mindeközben az állatvédő szervezetek és az önkéntesek napi szinten harcolnak azért, hogy a véletlen almoknak, a kidobott kutyáknak gazdát találjanak. Ezért aktuális, hogy beszéljünk az ivartalanításról.

Ez lehet, hogy nem lesz népszerű… Az, hogy nem ivartalaníttat valaki, az nem egyéni kérdés. Azzal, hogy a te kutyád lehoz egy vagy több kiskutyát, az nem a te dolgod. Azoknak a kutyáknak gazda kell, és ha még vagy is annyira jófej, hogy szerzel nekik gazdát, azzal ugyanannyi másik kutyát küldesz a halálba. Mert az a potenciális gazdi jelölt, aki tőled hozta ez a Buksi kölykeit, az nem fog kihozni a menhelyről egy kutyát, és így a menhely nem tudja átvenni a gyepin beragadt állatokat, akiket elaltatnak. Aztán lehet, hogy hiába hirdeted az aranyos kiskutyákat, nem lesz gazdi. Akkor mit csinálsz? Menhelyre adod őket, vagy kirakod őket valahol egy zsákban vagy dobozban?

Az ivartalanításról rengeteg tévhit kering, ami miatt sokan halogatják, vagy nem lépik meg. Pedig, egészségügyi és állatjóléti szempontból is az ivartalanítás a legjobb döntés.

Az egyik ilyen például az, hogy ha figyelünk a kutyára, akkor nem lesz baj.

Ez azért csalóka, mert nyilván, van olyan gazdi, aki meg tudja oldani, hogy a szuka kutyája a tüzelés alatt végig a lakásban van, és pisilni is csak pórázon viszi ki. A többség azonban erre nyilvánvalóan nem képes. Ha képes lenne, nem lenne ennyi „felesleges” kutya. Amúgy meg miért is kellene évente kétszer, három héten keresztül „szívatni” a kutyáinkat, amikor az ivartalanítással egyszeri alkalommal, körülbelül 10 nap alatt túl lehetünk az egészen.

Az ivartalanításról sokszor halljuk, hogy egészségtelen. Holott, ennek éppen az ellenkezője igaz. Megelőzhető vele számos betegség, illetve a kutya és gazda számára is rendkívül kellemetlen álvemhesség. Minél előbb végzik el a műtétet, annál kisebb az esély a méhgyulladás és az ivarszervi daganatok kialakulására. Az ivartalanítással nem kell megvárni az első ivarzást sem, bár a hazai gyakorlatban az első tüzelés után szoktak rá sort keríteni. Az egészséggel kapcsolatos tévhit, hogy a kutyák elhíznak az ivartalanítástól. Saját tapasztalatból és az ismerősök között is azt látom, hogy ez nem így van. A kutyák a túletetés és a kevés testmozgás miatt híznak el.

Sok gazdi aggódik amiatt, hogy a műtét kockázatos, esetleg fájdalmas lehet. Erről a folytatásban szólunk bővebben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Nébih – Szabad a gazdi – https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166160/Szabadagazdi+szorolap.pdf/3847e26e-df85-8a1f-e43c-c304bf27705d; Kép: Photo by Edgar Daniel Hernández Cervantes: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-short-coated-dogs-3628100/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...