Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube/police.hu

Újabb állatkínzókat állított elő a rendőrség

Ezúttal egy bakonyi településen intézkedtek a rendőrök állatkínzókkal szemben.

A rendőrség egy bejelentés nyomán indult el a helyszínre, amely 2024. január 18-án délután érkezett hozzájuk. A bejelentő azt állította, hogy egy pár a kutyáit folyamatosan láncon tartja és nem biztosítják az állatok számára az elegendő táplálékot és vizet. A rendőrség a bejelentést követően gyorsan reagált és a megadott helyszínen meg is találták a két sovány, rossz állapotban lévő kutyát.

Az eljárás közben készült videón jól látszik, hogy a kutyák rendezetlen körülmények között voltak láncra verve. Az élelem és a víz hiányán kívül a hideg ellen sem biztosítottak számukra megfelelő védelmet. A jogszabály egyértelműen tiltja kutyák tartós kikötését, így a nem megfelelő tartás és gondozás mellett a tulajdonosoknak ezért is felelniük kell majd.

Tartósan tilos kikötve tartani egy kutyát

A tartós kikötés tilalmáról a  41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról jogszabály rendelkezik. A szabályozás határozottan tiltja a tartós kikötést, azonban átmeneti kikötésre lehetősége ad az alábbiak szerint:

14/A. § *  (1) Az eb nem tartós, átmeneti kikötése az alábbi feltétel esetén megengedett:

a) az állaton végzett ápolás, illetve gyógykezelés céljából, annak idejére,

b) az állat veszélyes viselkedése miatt, a veszélyeztetés idejére,

c) közlekedésbiztonsági, az állat testi épsége és a járműforgalom zavartalan működése érdekében, vagy

d) állatról emberre terjedő betegség megelőzése esetén, a betegség idejére.

A bakonyi településen talált kutyákat a rendőrök átadták az Olt-Alom Állatvédő Egyesület munkatársainak. Az állatok tartóit a rendőrség elfogta és előállította a Veszprémi Rendőrkapitányságrag, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. A 38 éves férfi és 37 éves élettársa ellen állatkínzás vétség megalapozott gyanúja ellen indult eljárás.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...