Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

Egy átlagos kutya közel 90 szót és kifejezést ismer

Számos viselkedési mérés alapján az átlagos kutyák mentális képességei kétéves koruk körül egy szinten vannak egy két éves gyermekével. A szavak megértésében is nagyon hasonlóak: egy új tanulmány szerint a kutyák átlagosan 89 szóra reagálnak.

A kutyákat és az embereket évezredekre visszanyúló erős kötelék fűzi össze. Az idők során a kutyákat olyan tulajdonságokra szelektálták, amelyek társaságkedvelőbbé, hűségesebbé és együttműködőbbé tették őket. A háziasított kutyák kezdetben a vadászatban bizonyultak hasznosnak, de ma már számos speciális szerepet töltenek be, például a keresésben és mentésben, a mezőgazdaságban, a rendőrségen. A tudósok már az 1920-as években megpróbálták felmérni, hogy a kutyák képesek-e megérteni az emberi beszédet. Egy 1928-ban készült tanulmány egy fiatal kan német juhászkutya tudását vizsgálta. A Fellow nevű kutya 68 szót és mondatot tudott felismerni, köztük olyanokat, mint például „Menj ki és várj meg”. Egy 2004-es tanulmány szerint Rico, egy border collie több mint 200 tárgyat, például különböző labdákat és plüssjátékokat tudott azonosítani és visszahozni gazdája utasítására.

Nem minden kutya egyformán fogékony

Ezek a tanulmányok azt mutatják, hogy a kutyák következetesen  tudnak reagálni a kimondott szavakra és mondatokra. Ez persze nem meglepő és nem is újdonság egy gazdi számára. Catherine Reeve és Sophie Jacques a kanadai Dalhousie Egyetem kutatói azonban közelebbről és empirikusan akarták megvizsgálni, hogy a tipikus kutyák milyen mértékben reagálnak a szavakra. Annak érdekében, hogy számszerűsítsék, hány szót ért meg egy kutya, a kutatók gyakorlatilag ugyanazt az eszközt alkalmazták, amelyet a pszichológusok a csecsemők korai nyelvi megértésének és fejlődésének felmérésére használnak.  Összesen 165 különböző fajtájú kutya tulajdonosát kérdezték meg arról, hogy házi kedvenceik szerintük milyen szavakat és kifejezéseket értenek meg. A kutyatulajdonosok átlagosan 89 olyan kifejezést azonosítottak, amelyekre kutyájuk következetesen reagált. Természetesen voltak kiugró értékek is, egy okos kutya állítólag 215 szóra reagált. A legkevésbé reagáló kutya mindössze 15 szót értett gazdái szerint.

A kimagasló fajták

A legjobban reagáló fajták közé tartozott az ausztrál juhászkutya, a border collie, a német juhászkutya, a bichon frise, a cavalier king charles spániel és a chihuahua. A kevésbé érzékeny fajták közé tartoztak az olyan kopók, mint a beagle és a whippet, vagy a munkára fogékony őrzők, mint a boxer és a cane corso. A kutyák leggyakrabban a saját nevükre, valamint az olyan parancsszerű szavakra reagáltak, mint az „ül”, „gyere”, „le”, „marad”, „várj”, „ne”, „OK” és „hagyd”.  Sok kutya azonban olyan főneveket is megértett, mint a „jutalom”, „reggeli”, „vacsora”, „szemét”, „kaki” és olyan üldözendő dolgok, mint a „labda” vagy a „mókus”.

A kutatók szerint azonban ezek az eredmények nem bizonyítják, hogy a kutyák valóban megértik a szavak jelentését. Megtanulhatnak bizonyos hangokat, kifejezéseket passzívabb módon társítani eseményekkel vagy tárgyakkal. Azáltal, hogy ismételt párosításokon keresztül tanulják meg a köztük lévő asszociációt. Ezt a folyamatot a tudósok statisztikai tanulásnak nevezik és nem egyelő a szavak jelentésének megértésével. A kutatás eredményéből nem derült ki, hogy a 90 szóból mennyi lehet a valódi megértés és a statisztikai tanulás aránya.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: zmescience

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...