Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért folyik a kutyák orra?

Alapvetően nem kell megijednünk, ha a kutyánknak folyik az orra. A jelenség általában ártalmatlan, és allergia, az orrjáratokban lévő irritáló anyag vagy enyhe fertőzés okozhatja. Ha azonban a váladék sűrű, véres, vagy más tünetek, például tüsszögés, köhögés vagy letargia is jelentkezik, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Az orrfolyás tünetei elég nyilvánvalóak lehetnek, valamilyen váladék ürül az eb orrlyukaiból. Emellé társulhatnak a következők:

Enyhe orrfolyás esetén ezeknek a tüneteknek korlátozottnak és ritkának kell maradniuk. Az állandó öklendezéssel vagy tartós köhögéssel küzdő kutyának valószínűleg valami komolyabb baja van, mint egy egyszerű orrfolyás.

Minek lehet a tünete, hogy a kutyának folyik az orra?

A kutyák orrfolyását kiválthatja bármi, ami irritálja az orrjáratokat. A kutyák orra elsősorban a környezetük felfedezésére szolgál, de a levegő felmelegítésére és párásítására is, mielőtt az a tüdőbe kerülne. Az orrjáratokat nyálkát kiválasztó sejtek bélelik, amelyek segítenek kiszűrni a port, a baktériumokat és más, a levegőben lévő részecskéket. Ezek az idegen anyagok gyulladásos reakciót válthatnak ki, vagy fertőzést eredményezhetnek.

Néhány gyakori állapot, amely orrfolyást eredményez kutyáknál:
  • allergia
  • vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzések
  • idegen test
  • fogászati problémák
  • daganatok
Mikor kell állatorvoshoz fordulni?
  • Ha a kutyának állandóan vagy nagyon intenzíven folyik az orra.
  • Ha az orrjáratokból vér ürül.
  • Ha a kutya nem kap levegőt, vagy más tünet is felmerül az orrfolyáson kívül.
  • Ha az orrfolyás tartósan fennáll, akkor is érdemes kivizsgáltatni. Az allergia és a fertőzések is kezelhetők, a gyógyulás gyorsítható.
Gyakori kérdések:

Adhatók a kutyának humán gyógyszerek, ha folyik az orra?

Sok humán gyógyszer tartalmaz olyan összetevőket, amelyek mérgezőek vagy halálosak a kutyák számára. Ne adj semmilyen emberi gyógyszert a kutyának, kivéve, ha az állatorvos kifejezetten ezt tanácsolja.

A kutyák orrfolyása mindig betegség jele?

A kutya enyhe orrfolyása normális lehet. Ahogy a kutyák szaglásznak és lélegeznek, olyan dolgokat lélegeznek be, amelyektől a szervezetük meg akar szabadulni. Az orrfolyás segít kiűzni ezt az idegen anyagot, de nem mindig jelent fertőzést vagy más problémát.

Bizonyos fajták hajlamosabbak az orrfolyásra?

A lapos arcú kutyáknak minden bizonnyal több problémájuk van az orrfolyással, mint más fajtáknak. Ennek oka lehet az orrjárataik alakja, szűkössége és rövidsége.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/dogs-nose-running; Kép: Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/dog-in-close-up-photography-5993633/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...