Saját KB bal
Saját KB jobb

Létezik barátság tehenek között?

A legtöbben egyetértünk abban, hogy a barátság az élet létfontosságú része. Kutatások szerint az Egyesült Államokban a legtöbb embernek három-öt közeli barátja van. És, szintén kutatások bizonyítják, minél több barátunk van, annál hosszabb életet élhetünk. Ez egyébként a kutyák esetében is így van: Friss kutatás: tovább élnek azok a kutyák, akiknek sok barátja van. De vajon mi a helyzet a többi állattal? Létezik vajon a tehenek között is barátság?

A tehenek érzelmi élete

Az emberek évezredek óta tartanak teheneket a húsukért és a tejükért. De míg korábban a legtöbb szarvasmarha esetében a szabad tartás volt a jellemző, az elmúlt évszázadban a dolgok megváltoztak. Napjainkban az élelmiszeriparban a teheneket leggyakrabban üzemi körülmények között tartják. Az Egyesült Államokban a haszonállatok 99 százaléka él zsúfolt, zárt, nagyüzemi körülmények között. És a helyzet hazánkban sem különbözik nagyban.

Az ilyen körülmények talán nem tűnnek ideálisnak a társas kapcsolatok kibontakozására. Pedig, mint minden emlősállat, a tehenek is éreznek például félelmet, örömöt, várakozást vagy éppen kötődést.

Mivel a tehenek képesek érzelmeket megtapasztalni, a kapcsolódni is képesek. Az emberekhez hasonlóan a kutatások szerint az állatoknak is vannak olyan különleges barátaik, amelyek megnyugtatják őket és jó érzéssel töltik el őket, ha a társaságukban vannak.

2011-ben a Northamptoni Egyetem egyik tanulmányában olyan teheneket vizsgáltak, akiket két alkalommal, egyenként 30 percre karámokba helyeztek. Az első alkalommal egy olyan társukkal voltak, akivel amúgy sok időt töltöttek, (mondhatjuk, hogy a barátjukkal). A második alkalommal azonban egy számukra ismeretlen tehénnel voltak együtt. Amikor a barátjukkal voltak, alacsonyabb volt a szívritmusuk és a kortizolszintjük (stresszhormon).

Az eredmények arra utalnak, hogy a tehenek sokkal boldogabbak, ha velük van egy barátjuk. Krista McLennan, a tanulmány első szerzője azt is elmondta, hogy a gazdák is megfigyelték ezt a jelenséget.  „Számos gazdával beszéltem, akik azt mondták, hogy valóban azt veszik észre, hogy a tehenek között szoros kapcsolatok alakulnak ki, és néhányan sok időt töltenek együtt.”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vegnews.com/home-lifestyle/do-cows-have-best-friends; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/3-cows-in-field-under-clear-blue-sky-33550/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...