Saját KB bal
Saját KB jobb

Állatvédelmi Központ alakult az Állatorvostudományi Egyetemen

Mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen.

2021. január 26-án megtartotta első, bemutatkozó sajtótájékoztatóját az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (röviden ÁTE Állatvédelmi Központ). A hiánypótló központ feladata, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem elméletének és gyakorlatának, segítve mind az állatvédelemmel kapcsolatos állami döntések meghozatalát, mind a terepen dolgozó állatorvosokat és állatvédőket.

A Központ egy olyan tudásbázis, amely nem csupán az állatorvos képzésben biztosítja a korszerű állatvédelmi ismeretek átadását: a nem állatorvos szakembereknek, civileknek is szervez képzéseket, szakmai napokat. Vállalkozik továbbá a legújabb állatvédelmi kutatási eredmények közérthető nagyközönségi kommunikációjára is. Az ÁTE Állatvédelmi Központ az Állatorvostudományi Egyetem új szervezeti egységként 2021. január elsején kezdte meg működését.

A régióban is hiánypótló szervezet

A Központ megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte: az állatorvosoknak az állatvédelem nagyköveteinek kell lenniük, a lehető legmagasabb szintű, nemzetközileg is versenyképes állatvédelmi ismeretekkel kell rendelkezniük. Az Állatorvostudományi Egyetem a hazai állatvédelmi kutatások és szakemberképzés legfontosabb helyszíne. Már 2017 óta kötelező tárgy az Állatvédelem az elsőéves magyar, angol, német nyelvű állatorvos hallgatóknak, 2021-ben pedig újabb mérföldkőhöz érkezik az állatvédelem kutatása és oktatása. A hallgatók egy új kötelező tárgyat, az Összehasonlító Állatvédelmet hallgatják magyarul és angolul. A már végzett állatorvosok számára pedig hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos-képzést.  Hasonló, egyetemhez köthető tudásbázis számos országban működik már a világban, de régiónkban hiánypótló ez a szervezet.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Fotó: kutyabarat.hu
Már az óvodában el kell kezdeni a felelős állattartás oktatását

A sajtótájékoztatón Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásárét felelős miniszteri biztos kérdésünkre elmondta, hogy véleménye szerint rengetegen vannak, akik tenni akarnak az állatvédelemért, de önhibájukon kívül nem mindig van meg az a tudás, ami ehhez szükséges. Az Állatvédelmi Központ nem csak az egyetemistáknak, hanem a civileknek, pedagógusoknak, kormány tisztviselőknek, rendőröknek is biztosít a jövőben képzést és tudásbázist. Ovádi Péter  hangsúlyozta továbbá azt is, hogy már az óvodákban, iskolákban el kell kezdeni az ismeretek átadását, ezért a Központtal közösen olyan korcsoportoknak megfelelő oktatási anyagokat állítanak össze, melyet minden oktatási intézmény szabadon használhat a jövőben. Hosszú távon pedig szeretnék, hogy a Nemzeti alaptantervbe is bekerüljön a felelős állattartás, mint tantárgy. 

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Fotó: kutyabarát.hu
Új szín a magyarországi állatvédelem palettáján

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője elmondta, hogy a központ fontos feladata lesz egyes állatvédelmi ütközőpontok, vitatott témák azonosítása, majd ezek tanulmányozása, kutatása és oktatása. Ilyen téma az állatvédelem jogszabály- és intézményrendszerének megfelelősége, hatékonysága, a végrehajtás körüli problémák, a gazdasági haszonállatok állatjólléti helyezte, valamint a menhelyekkel, kóbor állatokkal, ivartalanítással, szaporítótelepekkel, az állatkínzás jogi, pszichológiai és kriminológiai vonatkozásaival, a természetvédelem és az állatvédelem kapcsolódási pontjaival, az állatkínzás és az emberek elleni erőszak összefüggéseivel, a cirkuszi állatokkal és a vadászat állatvédelmi vonatkozásaival (pl. orvvadászat) kapcsolatos kérdések. A Központ többalkalmas képzéseket tervez – többek között – hatósági állatorvosok és civil szervezetek részére, de néhány órás szakmai napokat, konferenciákat is szerveznek.

Vetter Szilvia, az ÁTE Állatvédelmi Központ vezetője. Fotó: kutyabarát.hu

Várják az érdeklődőket 2021. február 26-án első online, egynapos képzésükre, melynek címe: Kiből lesz az állatkínzó? Az állatbántalmazók profilja.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...