Sírni nem csak emberi dolog – egy kutatás szerint a kutyák is sírnak

A kutyáinkkal úgy bánunk, mint a (nagyon kedves) emberekkel – ha úgy tűnik, hogy mosolyognak, akkor elragadóan gügyögünk, hogy milyen imádnivalóak. Ha az ölünkbe hajtják a fejüket, érezzük a szeretetüket. Amikor valódi könnyeket sírnak, mi… várjunk csak, mit? Könnyeket? Sírnak? Úgy tűnik, igen.

Kikuszui Takefumi, az Azabu Egyetem Állatorvosi Tanszékének oktatója érdekes megfigyelést tett. Azt vette észre, hogy uszkárja szemei könnybe lábadnak, amikor kiskutyáit szoptatja. A könnyek nem gördültek le az arcán, mint az embereknek, de a szemei egyértelműen nedvesek voltak. A japán kutató szerint a kutya könnyezése mindig egybeesett a kiskutyák szoptatásával.

Mint oly sok nagyszerű tanulmány a tudományban, Kikuszui professzor legutóbbi publikált tanulmányának eredeti ötlete is egy megfigyelésen alapult. A szoptatós uszkárjának könnyező szeme adta az ötletet, hogy a kutyák érzelemkifejezését vizsgálni kezdje. Az érzelmek és a kutyák könnytermelésének kapcsolatát vizsgáló tanulmányban ő és kutatótársai fontos következtetésre jutottak.

Először is, megfigyelték, hogy a kutyák szemei inkább lábadnak könnybe, amikor gazdijaikat látják viszont, mint amikor más ismerősökkel. Ezen kívül, a viszontlátás során megfigyelt könnyezés mértéke nagyobb, mint amikor a kutyák normál körülmények között együtt vannak a gazdikkal. Ez a könnyezés érzelmi okára utal.

A szomorú és a boldog érzelmek (sőt, a düh és a frusztráció érzései is) sírásra késztethetik az embert. Ez köztudott. Ami miatt ez a kutatás újszerű, az az, hogy ez az első tanulmány, amely kimutatta az érzelmek és a könnyek közötti kapcsolatot egy másik fajnál.

Bár a fokozott könnytermelés kicsi, mégis észrevehető. Kikuszui professzor kiemelte, hogy elsősorban a könnyek látványa késztette a kutatásra. Szerinte a kutyája arcán nem csak a könnyek jelentek meg, de az arckifejezése is megváltozott a szoptatás során. A kutatók a jelenség hátterében az oxitocin kiválasztás fokozódását feltételezték. Ez a „boldogsághormon” például szoptatás során is termelődik, de akkor is, ha viszontlátunk valakit, akit szeretünk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-lifestyle/can-dogs-cry-tears; Kép: Photo by Dids .: https://www.pexels.com/photo/shallow-focus-photography-of-dog-1741517/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...