Saját KB bal
Saját KB jobb

Van összefüggés a penész kialakulása és a harmatpont között?

A sötét penészfoltok megjelenésére akkor számíthatunk, ha az épület szigetelése, páratartalma nem megfelelő. Általában a vizes helyiségek és a rosszul szellőző épületrészek a legveszélyeztetettebb területei otthonunknak, de a penészfoltok gyakran a szobák falán is megjelennek.

A probléma orvosolható több módon is, a páramentesítés az egyik, mely megakadályozhatja a penész kialakulását. Az Airfresh a páramentesítő készülékeket ajánlja a probléma megoldására, melyek használatával könnyen megfelelő páratartalom érhető el a helyiségekben. A különböző típusok eltérő méretű épületek párátlanítására alkalmasak. Általában automatikusan az ideális értékre állnak be, így működtetésük bárki számára gond nélkül megoldható. 

Ahhoz, hogy a penész kialakulását biztonsággal megelőzhessük, nézzük részletesebben, milyen okok vezetnek a gombák megjelenéséhez és hogyan küzdhetünk jelenlétük ellen.

Harmatpont és penészesedés

A levegőben lévő víz mennyisége általában 50-55% körüli érték, mely optimálisnak mondható. Otthonunk zárt terében a lélegzés és izzadás miatti kipárolgás növelheti ezt a mennyiséget. Ezenkívül az olyan tevékenységek, mint például a főzés során keletkezett vízgőz, a tisztálkodás, takarítás, szintén tovább fokozhatja a pára arányát a levegőben.

Egy bizonyos mértékű páratartalom-növekedés és adott hőmérséklet esetén beindul a kondenzációs folyamat, kicsapódik a levegőben lévő víz. A harmatpont, mely alacsonyabb a szobahőmérsékletnél, a hidegebb falakon alakul ki. Ezért tapasztalhatjuk a túl nedves környezetben, hogy a szoba falán, ablakán folyik le a víz. Sajnos az ilyen párakicsapódás ideális állapot a penész kialakulásához.

Hogyan alakul ki a penész?

A nyirkos, hideg helyiségek tökéletes táptalajt biztosítanak a penészgombák szaporodásának. Mivel nemcsak otthonunk esztétikájára van kihatással a sötét foltok megjelenése, hanem egészségünket és az épület állagát is nagyban roncsolja, így mindenképpen tennünk kell azért, hogy eltüntessük a penészt.

A gombatelepek a vízcsövek környékén, a sarkokban, a csempék közti fugák mentén jelennek meg elsőként. Megakadályozhatjuk a penész kialakulását az optimális páratartalom fenntartásával, melyet a páramentesítő készülék beüzemelésével érhetünk el tartósan és egyszerűen. 

A páramentesítő készülékekről

Az energiatakarékos és innovatív technológiával készült páramentesítő berendezések egyszerűen beüzemelhetőek. Hatékonyan képesek a tökéletes páratartalmat biztosítani a helyiségben. Ezzel nemcsak a penész kialakulását akadályozhatjuk meg, hanem egészséges lakókörnyezetet teremthetünk családunk számára.

A penész okozta légúti megbetegedések, asztma és allergia kifejlődésének szabhatunk gátat a páramentesítő működtetésével. Olyan helyiségekben is alkalmazható, ahol már megjelent a penészgomba, hiszen a továbbterjedést akadályozhatjuk meg ezáltal, illetve a penészmentesítést követően az újra kialakulást tudjuk elkerülni a gép használatával.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...