Saját KB bal
Saját KB jobb
Kevin Phillips képe a Pixabay -en.

Csaló állatorvos miatt halt meg egy kutya

Dél-Floridában letartóztattak egy férfit, aki állatorvosnak adta ki magát. Császármetszést hajtott végre egy vemhes kutyán, aki végül a beavatkozás szövődményeiben elhunyt.

A hatóságok szerint a férfi valójában engedéllyel rendelkező kutyakozmetikus volt, ám nem volt jogosult állatorvosi tevékenység végzésére. A 61 éves férfi ellen állatkínzás és engedély nélküli állatorvosi tevékenység miatt emeltek vádat a Collier megyei Seriff hivatal közlése szerint. A hamis állatorvos más áldozatáról egyelőre nincs hír.

Egy csivavához hívták segítségül

A Sugar nevű csivavához gazdái hívták ki az állatorvosnak hitt férfit. A kutya vemhes volt, a gazdik pedig úgy látták, hogy Sugar nem tudja egyedül világra hozni kicsinyeit.  A férfi hamarosan megérkezett az  otthonukba,  és egy átalakított mentőautóban végezte el a műtétet. A kutyát megműtötte, egy halott kölyköt emelt ki a kutyából. A szolgáltatásért 600 dollár fizetséget kért. A kutya állapota azonban nem javult, sőt, egy hét elteltével fertőzés alakult ki nála. A tulajdonosok azonnal sürgősségi állatkórházba vitték. Itt kiderült, hogy a seb összevarrásánál nem megfelelő varróanyagot használták. A szakértők szerint ez is hozzájárulhatott a fertőzés kialakulásához. Sugar állapota egyre romlott, és néhány órával később elhunyt.

Életben maradhatott volna

Az állatkórház orvosa elmondta, hogy vemhes kutyáknál egyáltalán nem ritka beavatkozás a császármetszés. Ha egy képzett állatorvos végezte volna a beavatkozást, a kutya valószínűleg életben maradt volna.  Ez az eset ismételten rávilágít arra, mennyire fontos a megfelelő képesítés és engedély megléte az állatorvosi tevékenységek végzéséhez. Az állatok egészsége és jóléte érdekében elengedhetetlen, hogy csak hivatalosan képzett és engedélyezett szakemberek végezzék az állatorvosi beavatkozásokat. Az állattartóknak is érdemes alaposan utánajárniuk az állatorvosok hátterének és engedélyeinek, hogy meggyőződjenek a hitelességükről és a szakmai kompetenciájukról, mielőtt bármilyen beavatkozást elvégeztetnek kedvenceiken.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: nbcdfw

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...