Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan alakíthatunk ki ideális körülményeket a baba nyugodt alvásához?

Gyakran megesik, hogy úgy érezzük, a babánk alvási szokásai rendezetlenek, és egyszerűen képtelenek vagyunk kipihenni magunkat.

Először is fontos, hogy a kisbabával kapcsolatban reális elvárásokat támasszunk. Teljesen normális, ha nem alussza át az éjszakát, és többször felébred, mert éhes. Az alapvető kulcs a türelem, és figyeljük a baba jelzéseit. Vajon miért sír fel? Talán éhes, pelenkát kell cserélni, vagy éppen melege van? Idővel kialakul egy olyan rendszer, ami megfelelő a babának és az anyukának is.

Létezik hatékony altatási módszer?

Gyakran felmerül a kérdés az édesanyákban, hogy melyik az a módszer, ami gyors és hatékony a baba elaltatásához. Érdemes kipróbálni több megoldást, hogy megtaláljuk, melyik válik be a legjobban.

Van, aki egyszerűen csak lefekteti a kiságyba, mások ringatják vagy babakocsiban tologatják. A családi ágyban is alhat a baba, ha ott könnyebben elalszik, a szülők közvetlen közelében. Azonban mindig a biztonságot kell előtérbe helyezni, és a Peekabooshop.hu puha ágynemű szettjei tökéletesek a nyugodt alváshoz. Az ágyneműnek érdemes természetes anyagból készülnie, és az első három évben nem szükséges párnát használni.

Ha a kiságyban való alvás mellett döntünk, érdemes légzésfigyelőt használni az ágyban, és ügyelni arra, hogy ne legyen tele plüssökkel, amik veszélyesek lehetnek. A rácsvédő használata megelőzi a kisebb baleseteket, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne takarja el teljes mértékben a kiságyat, így biztosítva a szabad levegőáramlást.

A nyugalom szigete

A babaszoba legyen megnyugtató és harmonikus annak érdekében, hogy a kisbaba pihentető alvásban részesülhessen. Az első hónapokban a kicsik a nap nagy részét az ágyban töltik alvással, és a szűk fekvőhely valójában segít nekik, mert hasonlóvá teszi a méhben eltöltött kilenc hónaphoz.

A babafészek vagy a mózeskosár sokkal kényelmesebb és megfelelőbb választás, mint egy kiságy, amely az első hetekben szinte óriásinak tűnhet a babának. A baldachin is hozzájárulhat a nyugodt alvóhely kialakításához. A kényelmes kiságy, a biztonságos rácsvédő és a puha babaágynemű mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba zavartalanul és nyugodtan tudjon aludni.

Fontos a megszokott napirend is

Ha kialakult már egy napirend, akkor a baba könnyebben kezeli az olyan esetleges változásokat, mint egy program vagy utazás. A napirend betartása kisgyermekkorban is fontos, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott legyen a gyermek.

Persze nem kell percre pontosan betartani a napirendet, de fontos, hogy az események nagyjából azonos időben és sorrendben történjenek. A kisbabák ugyanis különösen érzékenyek a változásra, ezért egy nyugodt és kiegyensúlyozott környezet segíthet nekik a jobb alvásban és pihenésben.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...