Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Andriyko Podilnyk on Unsplash

A figyelmetlen kutyasétáltatás veszélyei

A figyelmetlen kutyasétáltatás számos veszélyt rejt mind a gazdi, mind a kutya számára.

Modern, rohanó világunkban sok kutyatartó a napi sétákat olyan lehetőségnek tekinti, ahol több dolgot is el tud végezni egyszerre. Legyen szó a telefon böngészéséről, barátokkal való beszélgetésről vagy podcast hallgatásról. Gyakran előfordul, hogy figyelmünket megosztjuk a kutyánk és más elintézendő vagy érdekes dolog között. Azonban számos szakember figyelmeztet arra,  hogy a figyelmetlen kutyasétáltatás súlyos következményekkel járhat mind a kutyák, mind az emberek számára.

Olyan, mint a figyelmetlen vezetés

Leslie Sinn, a diplomás állatorvos és viselkedés szakértő, a figyelmetlen kutyasétáltatást a figyelmetlen vezetéshez hasonlítja. Ha nem figyelünk eléggé a kutyáinkra, akkor elkerülhetnek minket olyan fontos jelek, melyek kényelmükről és igényeikről árulkodnak. Az ilyen figyelmetlenség zavarhatja a kutyákat és veszélyes helyzetbe sodorhatja őket. A probléma még jelentősebbé válik, ha figyelembe vesszük azokat a veszélyeket, amelyekkel a kutyák találkozhatnak a séták során.

Ha nem figyelünk kellőképpen rájuk, könnyen felehetnek veszélyes, mérgező dolgokat az utcáról. Ételmaradékot, csontokat, cigarettacsikket, más állat ürülékét, állati maradványokat. Aki nem a kutyájára figyel séta közben, nem veszi észre, ha ilyesmi történik. Ezzel nemcsak kutyáját sodorja veszélybe, de még a gyógyulását is hátráltatja.  Az állatorvosi kezelést ugyanis is kifejezetten nehezíti, ha az orvosnak nem tudjuk megmondani, mit evett fel a kutya.

Az állandó figyelem jelentősége

A figyelmetlen kutyasétáltatók nagyobb eséllyel maradnak le a potenciális veszélyekről a környezetükben. Nem veszik észre közeledő autókat, bicikliseket, futókat vagy szabadon engedett kutyákat,  ez pedig növeli az ütközések vagy konfliktusok kockázatát. Az állandó figyelem fenntartása rendkívül fontos a kutyák és gazdáik biztonsága érdekében. Mindig ébernek kell maradni. A legengedelmesebb kutyák is váratlan veszélyekkel szembesülhetnek, mint például irányíthatatlan járművek vagy robogók. Ha a gazdik nem figyelnek eléggé, a következmények akár végzetesek is lehetnek.

A figyelmetlen sétáltatás pszichológiai hatásai

A figyelmetlen kutyasétáltatás nem csak a fizikai biztonságot veszélyezteti, hanem a kutyák viselkedésére és mentális egészségére is káros hatással lehet. A séták során a gazdáknak lehetőségük van gyakorolni parancsszavakat és figyelni a kutya testbeszédét. Figyelmetlenségünkkel kihagyunk olyan lehetőségeket, amikor pozitív megerősítést tudnánk nyújtani kutyánk számára és az esetleges problémákat még időben tudnánk kezelni.

A séták nemcsak a kutyák fizikai lefárasztásáról szólnak, hanem mentális stimulációt és ingereket is nyújtanak számukra. A kutyák az orrukon keresztül érzékelik a világot, a szimatolás és felfedezés rendkívül fontos a mentális egészségük szempontjából. A figyelmetlen gazdik ellentmondásos jelzéseket adnak, amik megakadályozzák a kutyák környezetük felfedezésének lehetőségét, és ez zavarodottsághoz és frusztrációhoz vezethet.

A figyelmetlen sétáltatás következményei gazdikra nézve

Számos esetben kimutatták már, hogy a kutyasétáltatás közben az emberek sérüléseinek száma jelentősen megnő. Nem ritka, hogy megbotlanak a járdán vagy akár a saját kutyájukon, amikor figyelmük megoszlik. A figyelmetlenség tehát nemcsak a kutyákra nézve veszélyes, hanem az emberekre is.

Az erős kötődés kialakítása és a kutyák igényeinek megértése fontos prioritás kell, hogy legyen a séták során. Bár nagy lehet a kísértés elintézni még egy-két telefonhívást, inkább figyeljünk a kutyánkra, hogy mindenki biztonságban, épségben hazaérjen a sétáról. És persze közben jól is érezze magát!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...