Saját KB bal
Saját KB jobb

Leishmania – készüljünk fel az utazás előtt!

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés miatt egyre több kórokozó éri el a mérsékeltebb égövi országokat. Ilyenek például a szívférgességet terjesztő Dirofilaria immitis, mely az utóbbi években hazánkban is egyre gyakoribb. Vannak olyan fertőzések is, amelyekkel itthon egyelőre még nem kell számolnunk, de ha délebbre fekvő országokba utazunk, akkor fel kell készülnünk rájuk. Ezek közé tartozik például a Leishmania infantum is, amely a leishmaniózis nevű veszélyes betegség kórokozója.

A leishmania kórokozók eredetileg a trópusi éghajlaton gyakoriak, de a mediterrán országokban is előfordulnak. Ha tehát idei nyári úticélunk például Horvátország, Olaszország, vagy más kedvelt Földközi-tengeri desztináció, gondoskodnunk kell kutyánk védelméről.

Hogyan terjed a leishmania és hogyan védekezhetünk ellene?

A Leishmania infantum-ot kizárólag bizonyos lepkeszúnyog fajok terjesztik. Ezek közül is a nőstények, mivel csak azok szívnak vért. A kórokozó a fertőzött állat vérével kerül a szúnyogra, ami tovább száll akár emberre, akár más emlős állatra, például kutyánkra. Az újabb csípés során pedig megfertőzi. A fertőzés közvetlenül nem terjed, a lepkeszúnyog csípésére van szükség hozzá. Ezért a védekezés során a lepkeszúnyog csípésének megakadályozása kulcsfontosságú. Ezt a kis rovar távoltartásával érhetjük el.

Az AdvantixⓇ spot-on rácsepegtető oldat hatóanyagainak kombinációja hatásos védelmet nyújthat nem csak a bolhák, a kullancsok és szúnyogok, de a leishmaniózist terjesztő lepkeszúnyogok ellen is. A kezelés során az oldatot a bőrre kell csepegtetni, így alakul ki a védelem. Az AdvantixⓇ spot-on rácsepegtető oldat nem vényköteles, 7 hetesnél idősebb és 1,5 kg-nál nagyobb testtömegű kutyák számára alkalmas.


Támogatott tartalom (X).
PM-HU-23- 0183
A részletes javallatért, illetve a pontos alkalmazásért olvassa el a készítményhez mellékelt használati utasítást! https://atiportal.nebih.gov.hu/docs/1908/hasznut.pdf
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
Az Advantix, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. © 2023 Elanco
Photo by Maksim Romashkin: https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-walking-their-dog-on-the-beach-13657427/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...