Kukába dobott kutyakölyköket mentettek a Tiszaföldvári Tűzoltók

Erdőtüzek, autóra dőlt fák, égő épületekből kimenteni a bent rekedteket – ezek az emberfeletti tettek a tűzoltók számára szinte a napi rutin részei. A tűzoltók bátorsága, segítőkészsége és elkötelezettsége mindenkit csodálatra ösztönöz. Igazából nincsenek szavak arra, amit napi szinten tesznek. Emellett pedig nagybetűs Emberek.

Élő kutyakölyköket dobtál a szemétbe? Tudjuk, hogy nem kapunk rá választ, de mégis… miért tetted? Nem állítjuk, hogy szeretünk a kukák mélyén turkálni, de most muszáj volt. Az egyikük így sem úszta meg, de négyet megmentettünk. Legközelebb jobban igyekszünk. Vagy, esetleg… lehetnél te is felelősebb állattartó…

Kezdődik a beszámoló a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán. Egy telefonos bejelentést követően érkeztek a Tiszaföldvári Tűzoltók a szelektív hulladékgyűjtőhöz. A bejelentő a 112-es segélyhívón kért segítséget. Ő maga is megpróbálta kimenteni a kukából a kiskutyákat, de a zárt konténerbe nem tudott elég mélyen benyúlni, nem érte el őket. Szerencsére a tűzoltók a megfelelő felszereléssel ki tudták nyitni a kukát, és így kimenekítették a zacskóba dobott kutyakölyköket.

A mentésről készült videófelvétel itt tekinthető meg.

Az öt kicsi közül egy nem élte túl a megpróbáltatást, a négy életben maradt csöppség állatvédők gondozásába került.

Sajnos, nem egyedi eset, hogy valaki így akar megszabadulni a nem kívánt cica és kutya kölyköktől. Naponta több lezárt dobozban kidobott vagy épp zacskóba kötve a sorsára hagyott alomról érkezik beszámoló. Ezeknek a kiskutyáknak az élete megmenekült, hála a tiszaföldvári tűzoltóknak és az állatvédőknek, akik gondoskodnak a kicsikről.

Talán nem egy happy end végére kívánkozik, de fontos, hogy minél több emberhez eljusson: az ivartalanítás a felelős állattartás első és legfontosabb lépése. Amíg ezerszám születnek a gazdátlan kiskutyák, addig sajnos, nagyon sokan közülük végzik majd nejlonszatyrokban, kukák mélyén, erdőbe kidobva, elaltatva vagy más módon megölve. Az ivartalanítással mindez egyszerűen megelőzhető. És ezt az üzenetet mindenkihez el kell juttatni. Addig is, lehetőségeinkhez képest, támogassuk az állatvédő szervezeteket, ahol az önkéntesek erejüket megfeszítve küzdenek nap mint nap. És most, a „kiskutya szezonban” különösen nagy teher nehezedik rájuk.

Nehéz helyzetben a menhelyek, állatvédő szervezetek! Fogjunk össze, minden segítség számít!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hivatalos Facebook oldala; Kép: Photo by Helena Lopes: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-border-collie-puppies-3895275/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...