Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Erzsébet Vehofsics on Unsplash

Az USA vadon élő állatainak 40 százalékát kihalás fenyegeti

A vadon élő növények egyharmadát, a vadállatok negyven százalékát fenyegeti kihalás az Egyesült Államokban.

Mindezt egy neves természetvédő csoport foglalta össze jelentésében, amely országszerte megkongatta a vészharangot a vadvilág állapotával kapcsolatban. A NatureServe több mint 1000 tudós meglátásait használta fel, és öt évtizednyi adatot értékelt az észak-amerikai növény- és állatfajok természetvédelmi helyzetéről. Állításuk szerint az állatfajok 40 százalékát és a növényfajok 34 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Mindemellett az ökoszisztémák 41 százaléka szinte az összeomlás szélén áll. Ez a szám nem tartalmazza az olyan ökoszisztémákat, mint az édesvízi tavak és patakok, a barlangok vagy a tengerparti tengeri élőhelyek.

A csigák és kétéltűek vannak a legnagyobb veszélyben

Az állatfajok közül a csigák vannak a legnagyobb veszélyben. Az édesvízi csigák és a szárazföldi csigák háromnegyedét fenyegeti a kihalás veszélye. A szakértők szerint a vízi élőhelyek állapota romlik a legnagyobb mértékben. Főként a szennyezés és egyéb emberi beavatkozások miatt. Ennek következtében az édesvízi kagylók, rákok, garnélarákok és halak is a veszélyeztetett állatok listájának elején vannak.

A kétéltűek is hasonlóan rosszul állnak, 42 százalékos a veszélyeztetettségük. A hüllők több mint egyötöde és majdnem ugyanennyi emlős szintén veszélyeztetett. A rovarok és más szárazföldi állatok nagy száma is veszélyben van, különösen a méhek. Az értékelt méhfajok 37 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. A madarak több mint tizede szintén folyamatos veszélyeknek van kitéve.

„Az édesvízzel kapcsolatos fajok, köztük a kétéltűek, csigák, kagylók, rákok és számos vízi rovar a legnagyobb arányban veszélyeztetett fajok, ami rávilágít az édesvízi ökoszisztémák védelmét célzó természetvédelmi stratégiák fontosságára” – írják a jelentés szerzői.

A növények sincsenek jó állapotban

A mérsékelt égövi gyepek, a boreális gyepek és a bozótosok kiemelkednek az erősen veszélyeztetett ökoszisztémák közül. A 78 ismert gyeptípus 51 százalékát fenyegeti az egész területre kiterjedő összeomlás veszélye. A mérsékelt égövi erdők, a boreális erdők és az erdős területek szintén többszörös nyomásnak vannak kitéve. Ez pedig az Egyesült Államok 107 őshonos erdőtípusának 40 százalékánál veszélyeztetett állapotot eredményez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Natureserve

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...