Saját KB bal
Saját KB jobb
Stafford GREEN képe a Pixabay -en.

A kutya felügyeleti jogát a gyermekéhez hasonlóan állapították meg egy román válóperben

Két nagyváradi ügyvéd bíróságon bizonyította, hogy a háziállat érző lény, nem pedig tárgy. Cristian Rusu és Claudia Romocea képviseltek egy nőt egy válóperben, akinek kiemelkedően fontos volt a közös kutya elhelyezése.

Az ügyvédek szerint a jogszabályokat aktualizálni kell a társállatok megfelelőbb megítéléséhez. A két ügyvéd úgy véli, hogy a háziállatok már nem lehetnek élettelen tárgyak, amelyek tulajdonosaik egyszerű vagyontárgyként kezelhetnek. Egy válóper során ez kérdés pedig egyre inkább kiemeltebb szerepet kap. A G4Media cikke szerint a precedens értékű döntés alapján a bíróság elismerte a háziállatok érzelmi kapcsolatát az emberekkel. Véleményük szerint ezt a  jogszabályoknak is tükrözniük kell.

A közös kutya elhelyezése válás után

Az eljárás során az volt az érvelés, hogy az embereket és állatokat erős érzelmi kötelék fűzi össze, gyakran tekintik őket családtagoknak, és ennek megfelelően bánnak velük. A kérdés egy Köröskisjenőben lefolyt válóper során merült fel, amelyben a kiskutya elhelyezése is szerepelt. A két nagyváradi ügyvédnek sikerült bizonyítania, hogy az állat felügyeleti jogát a gyermekekéhez hasonlóan kell megállapítani. A döntés nemcsak Romániában, hanem Európában is precedens értékűnek számít – mondta Cristian Rusu ügyvéd. Több országban már változtattak a jogszabályokon, így a válópereknél a háziállatokat már nem tárgyként kezelik. Alaszkában, New Yorkban és Kaliforniában már törvényileg is elismerték az állatokat nem vagyontárgyaknak.

Spanyolországban már bevett gyakorlat

Cristian Rusu ügyvéd említette, hogy Spanyolországban már tavaly óta az állatokat érző lényként kezelik a válóperes ügyekben, és a bírák figyelembe veszik az állat jólétét és érdekeit a felügyeleti jog, a látogatási rend, a felelősség és a gondozás szabályainak meghatározásakor. Bár egyértelmű, hogy a háziállatok nem ingóságok, a román jogrendszer mégsem különbözteti meg őket egy széktől vagy egy autótól, kivéve néhány elszigetelt francia és spanyol döntést. Ezért Rusu szerint az általa elért döntés nemcsak Romániában, hanem az európai joggyakorlatban is precedens értékű, és fontos irányadó döntésnek számít.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Transtelex, G4Media

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...