Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: chepté cormani: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-emlos-2650631/

Kiemelten vigyáznak a magyar kutyafajtákra

A magyar kutyafajták egészségének megőrzésére és fenntartására kiemelt szakmai figyelem irányul. Az Állatorvostudományi Egyetem együttműködéssel segíti a szakmai szervezetek munkáját.

A magyar kutyafajták génállományának és egészségének megőrzése fontos és kiemelt cél hazánkban. Ennek érdekében pedig múlt héten egy olyan szakmai együttműködés aláírására került sor, mely hatékonyabban képviselheti a magyar kutyafajták érdekeit és védelmüket.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ – Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke írták alá a megállapodást, melynek célja a hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítése, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzése.

Ellenőrzött tenyésztés

A két szervezet kiemelten fontosnak tartja az ellenőrzött tenyésztést és a magyarországi állomány szabályozását. Céljuk, hogy elsősorban egészséges, örökletes betegségektől és rendellenességektől mentes, fajtatiszta egyedekből álljon a hazai állomány. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a tenyésztés folyamatosan megújuló tudásbázison alapuljon. Fontos, hogy rendszeresen szülessenek tudományos publikációk és a fajtamegőrzést szolgáló egyéb kezdeményezések.

Közös szakmai munka

A szervezetek a jövőben e cél érdekében oktatási tevékenységeik összehangolásán is dolgozni fognak. Az állattartási kultúra és az állatvédelem fejlesztésének érdekében több fronton is közös munkát terveznek. A magyar ebfajták képességeinek megőrzéséhez szükséges hagyományos vadászkultúra és pásztorkultúra eltűnésének megakadályozása érdekében segíteni kívánják a természetes élőhelyek, a hagyományos gazdálkodási módszerek és gazdasági formák védelmét és megőrzését is. A szervezetek folyamatosan tájékoztatják egymást a tudományos eredmények alkalmazásának lehetőségeiről, valamint a gyakorlati munka során szerzett tapasztalatokról.

Genetikai térkép elkészítése

A magyar kutyafajták genetikai térképének elkészítését az  Állatorvostudományi Egyetem kutatási eredményeivel segíti elő. Az egyetem munkatársainak segítségével a mozgásszervi és egyéb betegségek szűrését, ezek kialakulásának megelőzését is szem előtt fogják tartani. Az egyetem azt is vállalta, hogy az oktatás, valamint a gyakorlati munkák során népszerűsíti ahungarikum kutyafajtákat, és ösztönzi a hallgatókat arra, hogy minél jobban megismerjék ezeket.

A HUKOSZ pedig segítséget nyújt majd az egyetem hallgatói és oktatói számára a  magyar kutyafajtákkal kapcsolatos tudományos kutatómunka, valamint az oktatás megvalósításában.  Publikációk készítésében, szakdolgozatok témájának kidolgozásában. A hungarikum kutyafajták közé tartozik a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó és a magyar agár.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, HUKOSZ

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...