Saját KB bal
Saját KB jobb

Valóban jótékony hatása van a szaunázásnak a bőrre?

Az utóbbi években a szaunázás egyre népszerűbb hazánkban is. Sok wellness-szálloda reklámozza a különböző szaunázási szolgáltatásait, mint egészségmegőrző kikapcsolódást. Elterjedt az a nézet, hogy a szauna különböző betegségeket, így például bőrbetegségeket gyógyíthat. Ez sajnos nem ilyen egyszerű.

A bőr ápolása minden évszakban fontos, hiszen az időjárási tényezők és a stresszes életmód sok kár okoz rajta. A helloskin.hu koreai és magyar kozmetikumaival gondoskodhatsz a bőröd megfelelő ápolásáról. Ezek a termékek természetes hatóanyag-tartalmukkal gyengéden tisztítják, hidratálják, védik a bőrödet. Tény, hogy az egészségednek sokat árt a stressz, s ezzel szemben hatékony a kikapcsolódás. Így a szaunázás, mint a pihenés egyik módja segíthet, hogy jobban érezd megad.

Melyik szaunát válaszd?

Hazánkban a finn szauna, az infraszauna és a gőzkabin használata egyaránt elterjedt. A finn szaunában a száraz hő erejét hasznosítják, alacsony páratartalommal, magas hőmérsékletű levegővel, amit forró kövekkel hoznak létre. Az infraszaunában fényt használnak hőtermelésre, ezáltal kevésbé forró a levegő. A gőzfürdő esetében a páratartalom nagyon magas, a hőmérséklet pedig általában 50 fok körül van. Mindhárom alkalmas arra, hogy ellazítson, pihentessen, azonban ha nehezen bírod a magas páratartalmú, forró levegőt, akkor számodra az infraszauna lesz a legkellemesebb.

A szaunázás jótékony hatásai

  • A szaunázás során mentálisan és fizikailag is el tudsz lazulni, ezáltal ellensúlyozhatod a stressz immunrendszer-gyengítő hatását. 
  • A szaunázás kellemes érzés, főleg a téli hideg napokon esik jól az embernek. Olyan relaxációs mód, amivel kikerülsz egy kis időre a hétköznapi problémák világából. 
  • Kedvező hatással van a bőrmegújulásra, hiszen megemeli az erek vérellátását, így kicsit ragyogóbbnak érezheted szaunázás után a bőröd.
  • Tévhit azonban, hogy méregteleníti a szervezetet az izzadás által. Ezzel nagyon kis mértékű méreganyag távozik a szervezetből, hiszen az izzadásnak inkább a testhőmérséklet szabályozása a feladata. 
  • Sajnos a mitesszereket sem tisztítja ki, hiszen a faggyúval és az elhalt hámsejtekkel eltömődött pórusok a meleg hatására még nem fognak eltávozni. Bár a meleg pára kitágítja a pórusokat, így szaunázás után kicsit szebbnek látod a bőrödet.

Lehet szaunázni bőrbetegségekkel?

A szaunázásnak nincs egészségkárosító hatása, de leginkább egészséges emberek számára ajánlott. Az ekcémás bőrre például nem hat kedvezően a szaunázás, hiszen az izzadás súlyosbítja a problémát. Azok, akik rosaceával küzdenek, jobb, ha nem szaunáznak, mert a vérbőség az erekben erre a bőrproblémára kifejezetten rosszul hat. Ha érzékeny és kipirosodásra hajlamos a bőröd, akkor is érdemes kerülni a szaunát. 

Az egészséges és szép bőr érdekében, a megfelelő mennyiségű alvás mellett fontos a mindennapos bőrápolás is. A helloskin.hu webáruházban minden bőrtípus számára megtalálod a megfelelő arc- és testápoló termékeket.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...