Saját KB bal
Saját KB jobb

Jóízű sétához megfelelő nyakörvet

A kutyatartás alapvető kelléke a megfelelő méretű és minőségű nyakörv. Már hatalmas választékban beszerezhető, rengetegféle anyagból és mintázattal készítik. No, de hogyan érdemes kiválasztani azt, vagy azokat a modelleket, amelyek megfelelnek mind a kutyus, mind pedig a gazdi igényeinek? Milyen is a jó kutya nyakörv?

Elsősorban biztonságosnak kell lennie, a kutya méretéhez kell igazodnia, és a kutya életmódjának is meg kell felelnie. Más kell egy kistestű kutya apróbb nyakára, mint egy hatalmas termetű ebnek, illetve nagy valószínűséggel egy kölyökkutya nem tudja majd hordani az első nyakörvét idősebb korában, mert ki fogja nőni. 

Hatalmas kínálatból választhatsz

A Falatozoo.hu állateledel webáruház nyakörvek széles választékát kínálja, amelyek közül te is garantáltan ki tudod választani négylábú barátod számára a megfelelő méretű és kivitelű modellt. A szabványos vagy normál nyakörv vásárlása előtt érdemes szőrös kis vagy nagyobbacska kedvenced nyakát megmérned. Ezt megteheted egy mérőszalag segítségével, de ha az éppen nincs kéznél, egy spárga vagy zsinór és egy vonalzó is megteszi.

Itt is ugyanúgy kell eljárni, mint amikor kisgyereknek vesszük a cipellőt. A kutya nyaka és a nyakörv közé be kell férnie két ujjadnak, és nem lehet nagyon passzentos. A mérőszalagot vagy a zsinórt nem szabad szorosnak érezned. Ha így lenne, inkább lazítsd meg! Kétszer mérd meg inkább, jó, ha biztosra mész. A speciális nyakörvek mérése ettől persze eltérő lehet.

Igény szerint

Ami az embereknek a nyaklánc, az a nyakörv a kutyáknak. Persze nem lehet előre megjósolni, mekkora is lesz majd egy kölyök. Van, hogy a szülőket nem is látja a gazdi. Éppen ezért mindig akkor vegyél nyakörvet, ha kinőtte a korábbit vagy speciális feladathoz van egy nyakörvre szükségetek.

Nagyon sokféle anyagú és kivitelű darabot találsz, ezek között olyanok is akadnak szép számmal, amelyekre akár még a kutyus nevét és a gazdi elérhetőségeit is rá lehet gravíroztatni. Sokan pedig a hagyományos lányos és fiús színekkel szeretik jelezni a tappancsos barátjuk nemét.

Nyakörvtípusok

Az egyszerű nyakörvek a legelterjedtebbek, számos anyagból készítik. A félfojtó nyakörvek neveléshez alkalmazhatók, általában textilből vannak, a napi nevelési feladatokhoz remekül használhatók. A láncból álló fojtó nyakörveket kutyaiskolákban használják. A szöges fojtót pedig csak kiképzéshez értők alkalmazzák inkább, és csak a nagyon makacs és nagy fájdalomtűrő képességgel rendelkező kutyáknál. A kontroll nyakörvek a fojtó nyakörvek textilből, ritkábban bőrből készített változatai. Sportversenyeken használják vagy őrző-védő tréningeken. A súly nyakörvvel a kutyákat jól le lehet fárasztani.

Maga a nyakörv veszélyes is lehet. Ha beleakad valamibe, fennakadhat a kutyus és pánikba eshet, akár komoly fojtogatás és sérülés is lehet a dologból. Éppen ezért egyedül inkább soha ne viseljen nyakörvet a kutya.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...