Saját KB bal
Saját KB jobb

Újabb jó hír: a kormány szigorította a kutyák és lovak átmeneti láncon tartásának feltételeit!

2016 óta a kutyákat tartósan kikötve tartani tilos, de nem volt egyértelmű, mikor, hogyan lehet átmenetileg kikötni a kutyusokat.

Bár elméletileg az elsőfokú állatvédelmi hatóság (jellemzően a jegyzők) szankcionálhatják, bírságolhatják azt, aki tartósan láncon tartja kutyáját, a gyakorlatban azonban ezt nagyon nehéz bizonyítani: szinte minden jogsértő arra hivatkozik, hogy „éppen csak kikötötte” a kutyát, sétából hozta vissza, stb.

Az új kóbor állat rendelet létrehozásával egyidejűleg a Kormány módosította a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletet, az alábbiak szerint. Az eb átmeneti kikötése immár kizárólag valamelyik alábbi feltétel esetén megengedett:

– az állaton végzett ápolás, illetve gyógykezelés céljából, annak idejére,

– az állat veszélyes viselkedése miatt, a veszélyeztetés idejére,

– közlekedésbiztonsági, az állat testi épsége és a járműforgalom zavartalan működése érdekében (például, amíg a gazda kiáll a garázsból), vagy

– állatról emberre terjedő betegség megelőzése esetén, a betegség idejére.

Minden más esetben tilos!

A PÓRÁZ HOSSZA:

– kistestű (20 kg alatti) ebnél 5 méternél,

– közepes testű ebnél (20-40 kg) 7 méternél,

– nagytestű ebnél (40 kg feletti) 9 méternél,

– futólánc esetén a feszített és a futó részek hosszának összege 8 méternél, a futó rész hossza 3 méternél

Rövidebb nem lehet!

A nyakörvnek forgóval ellátottnak kell lennie, és az az eb életfunkciót, táplálkozását nem nehezítheti el, az az állat számára fájdalmat nem okozhat. A kiegészítés a lovakra is gondol: lóféle esetében az istállón kívüli kikötés időtartama alkalmanként nem haladhatja meg a 60 percet. (Állandó kikötve tartásuk régebb óta tilos.) Lovon és kutyuson kívül más kedvtelésből tartott állatot eleve tilos kikötni, tehát esetükben nem szükséges újabb szabályozás megalkotása.

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Dr. Vetter Szilvia Facebook

Index kép: unsplash.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...