youtube/joipaw

Interaktív videójáték kutyáknak a szellemi frissességért

Egyelőre még fejlesztés alatt van az az interaktív kutya videójáték, mely frissen tartja az elmét és segíthet a demencia megelőzésében is.

A játék lehetséges jótékony hatásait nemcsak a fejlesztő startup cég, hanem több szakember is egyöntetűen állítja. De mégis, hogy működik egy kutya videójáték és miért van rá szükség?

Mogyoróvajas képernyő

A játék speciális képernyője „nyálálló” és mogyoróvajjal van bekenve. A képernyőn rajzfilm figurák ugrálnak ki be a földön lévő lyukakból. A kutya feladata pedig az, hogy figyelje az eseményeket és ha előbukkan a vakondok, megbökje az orrával. Ekkor a rajzfilm figura újra eltűnik és a kutya jutalomfalatot kap a játéktól egy speciális konzolon keresztül. A Joipaw Whack-A-Mole játéka a tervezők szerint segíthet az idős kutyák szellemi frissen tartásában és leköti az energikus kutyusokat, miközben szellemileg fárasztja őket.

Gamer gazdi

Az angliai székhelyű Joipaw startup társalapítója  Dersim Avdaraz, aki szenvedélyes gamer és kutyagazdi egyben. A kutyás videójáték ötlete akkor merült fel benne, amikor rájött, hogy saját kutyájának több figyelemre van szüksége, mint amennyit ő és felesége adni tud.

Avdaraz aztán hamar rájött, hogy a játékkonzol az idős kutyák számára is hasznos lehet. Talált ugyanis egy 2017-es tanulmányt, melyben 300 kutya (és 20 farkas) játszott egyszerű érintőképernyős játékokkal. A kutatók már akkor potenciális kognitív előnyöket találtak a játékban az öregedő kutyák számára.

Menhelyeken is jó szolgálatot tehet

A Joipaw tudományos tanácsadója Clara Mancini, az angliai The Open University professzora. Véleménye szerint a kutyáknak szánt érintőképernyős játékok nagyon ígéretes újításnak számítanak. Nemcsak a kutyák szellemi frissességének megtartásában segíthetnek, hanem a menhelyen élő kutyák stressz oldásában is hasznosak lehetnek. Szerinte ez egy olyan technológiai fejlesztés, mely csökkenti az állatok és az emberek közötti szakadékot.

A játékok – amelyek között buborékszámlálós kihívás is szerepel – egyelőre prototípusfejlesztés alatt állnak. A Joipaw megjelenésének sem lehet tudni pontosan és az árképzési modell sem biztos még. Annyi már bizonyos hogy a rendszer a speciális képernyőből és egy előfizetési szolgáltatásból áll majd. A tervek szerint ranglista is elérhető lesz, így láthatjuk majd, kutyánk hogyan teljesít a többiekhez képest.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: iheartdogs

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...