Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás fenyeget – áll a Világ Madarainak Helyzete jelentésben

Az idei „A Világ Madarainak Helyzete” (State of the World’s Birds 2022) jelentés „az eddigi legaggasztóbb képet festi a maradak, és ezzel a földi élet jövőjét illetően” – írja a Magyar Madártani Egyesület.

A frissen publikált jelentés adatai szerint a világ madárfajainak több mint felében az állomány hanyatlásáról beszélhetünk. Minden nyolcadik madárfaj pedig a kipusztulás szélére sodródott. A BirdLife International szervezet, melynek hazai tagja a Magyar Madártani Egyesület, minden negyedik évben publikálja átfogó jelentését. Ebben a madárpopulációk nyomonkövetéséből és vizsgálatából kapott adatok alapján levont következtetések és előrejelzések találhatóak meg a madárállományok helyzetéről. Ebből pedig következtethetünk a természet, mint a madaraknak is otthont adó hely állapotára.

A világ madarainak helyzete az elmúlt évtizedekben egyre nehezebbé vált. Bár elsősorban Észak-Amerikából és Európából áll rendelkezésre nagyobb mennyiségű adat, elmondható, hogy a globális helyzet sem biztató. Összesen 1409 madárfaj veszélyeztetett, de minden második faj állománya csökken. Mindössze a madárfajok 6%-ánál beszélhetünk az állomány növekedéséről. 

A jelentés a háttérben álló okokra is kitér. Ezek között elsősorban a mezőgazdasági művelés alá vont területek (szántóföldek, termőföldek, legelők) növekedése emelkedik ki. A művelés alá vonás ugyanis együtt jár a természetes élőhelyek kiirtásával, és a madarak életterének csökkenésével. A mezőgazdaság tudható be 1026 madár állományának drasztikus csökkenéséért, míg a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás 479 madárfaj esetében jelent fontos tényezőt.

A „recycle”-ön túl: 2 másik R a valóban fennarthatóbb életért

Az emberi tevékenység, Földünk, mint élőhely egyre nagyobb mértékű kizsákmányolása nem csak a madarakat érinti. A klímaváltozás, a gazdálkodás alá vont egyre nagyobb területek, a szennyezés, az erdőtüzek és a fakitermelés, de a lakóingatlanok építése mind a természettől vonja el a véges mennyiségű rendelkezésre álló erőforrást, területet. Ha nem fordítunk hamarosan ezen a tendencián, nem sikerül a fogyasztásunkat csökkenteni, hamarosan nem lesz visszaút.

Az emberiség energia-, terület- és táplálékigénye nem hagy teret más fajok számára. A gazdasági növekedés iránti igényünkkel azt érjük el, hogy bolygónk már nem fogja fenntartani az egyensúlyt. Szerencsére vannak pozitív példák is, van okunk a reményre, ha teszünk érte. A jelentés a biodiverzitási válság kezeléséhez szükséges lépéseket is ismerteti. Ebben az élőhelyek védelme, a sérült ökoszisztémák helyreállítása és az ökoszisztémát fenyegető veszélyek elhárítása lenne a legfontosabb.

A teljes jelentés a BirdLife International oldalon érhető el. Magyar nyelvű kivonata a Magyar Madártani Egyesület honlapján olvasható.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: BirdLife International és Magyar Madártani Egyesület ; Kép: Photo by Sergio Geller: https://www.pexels.com/photo/grayscale-photo-of-penguins-13431192/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...