Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ugandában 17 év börtönre ítéltek két orvvadászt

17 év börtönbüntetésre ítéltek Ugandában két orvvadászt, akik tavaly hat oroszlánt gyilkoltak meg brutális kegyetlenséggel a Queen Elizabeth Nemzeti Parkban.

Még 2021-ben járta be a sajtót a döbbenetes hír, miszerint hat oroszlán holttestére bukkantak a délnyugat-ugandai parkban. Mindegyiküket megmérgezték, fejüket és mancsaikat levágták, tetemüket pedig otthagyták. Az orvvadászok azokat a keselyűket is megölték, akik a halott állatok tetemire érkeztek.

A valaha volt legkiterjedtebb nyomozás indult Ugandában

A szörnyű orvvadász incidenst követően a kormány több hatóság bevonásával indított vizsgálatot. Vadon élő állatok elleni bűncselekmény ügyében azelőtt még nem indult az országban ilyen átfogó és mindenre kiterjedő nyomozás.  A hatóságok 2500 dolláros nyomravezetői jutalmat ajánlottak fel mindenkinek, aki bármilyen értékes információval segíti a nyomozást. Az Ugandai Rendőrség (UPF), az Ugandai Népvédelmi Erők (UPDF) és az Ugandai Vadvédelmi Hatóság (UWA) tisztjeiből álló munkacsoportot állítottak össze, hogy megtalálják  és letartóztassák az elkövetőket

A tettesekkel visszatértek a tetthelyre

A nyomozásnak köszönhetően elfogtak két férfit, akik beismerték a bűncselekményt. A nyomozókkal együtt visszatértek a bűncselekmény helyszínére, ahol három oroszlán fejét egy fába rejtve találták meg. Egy negyediket 5 méterrel ugyanettől a fától ástak el.  A 49 éves Vincent Tumuhiirwe-t és a 40 éves Robert Ariyo-t nemcsak az oroszlánok megmérgezése, hanem 10 keselyű megölése, valamint antilop engedély nélküli vadászata és védett állatfajok birtoklása miatt is elítélték. A bíróság 14 tanú vallomását hallgatta meg. Az eljárás során arra is fény derült, hogy a tettesek egy Furadan nevű, veszélyes kémiai növényvédő szerrel mérgezték meg az oroszlánokat.

A testrészeikért öltek

A tettesek beismerték, hogy az oroszlánokat a fogaikért, karmaikért és egyéb testrészeikért ölték meg. Ezeket pedig a feketepiacon akarták értékesíteni. Becslések szerint egy oroszlánfejet 10 dollárért, a zsírját 15 dollárért adják el. A karmok és a szív ára pedig alkuképes. A példás és elrettentő büntetés kiszabását a bíró a kihalófélben lévő állatok és a turizmus védelmével indokolta.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...