Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Petra Bednarova on Unsplash

Meghalt Scarface, Kenya egyik leghíresebb oroszlánja

Scarface, vagyis a Sebhelyes Arcú oroszlán 14 évesen, természetes halált halt egy vadrezervátumban.

Igazi sztárnak számított a helyiek és a kenyai Mara vadrezervátumba látogatók körében Scarface, vagyis a Sebhelyes Arcú. Nevét sajátságos külsejének köszönhetően kapta, óriási sörénye és az arcán lévő sebhely tette őt egészen különleges egyéniséggé.

A természetben ritkán fordul elő, hogy egy oroszlán természetes halált hal öregkorában, ezért Scarface halála is egészen figyelemreméltó módon történt. A Sebhelyes békében, csendben és nyugalomban halt meg. A rezervátum őrei vigyázták, hogy se turisták, se hiénák, se járművek ne zavarják meg utolsó perceit.

Scarface nem csak külseje miatt volt híres és egészen különleges, mondhatni ikonikus oroszlán. George Logan vadállat és természetfotós egyenesen a Mara Park rocksztárjának nevezte. Egészen halálig volt az oroszláncsorda vezetője, királya. A legtöbb hím oroszlán 2-3 évig büszkélkedhet ezzel a címmel, míg a riválisok megölik őket, vagy harci sérüléseik miatt legyengülnek és a hiénák martalékává válnak.

Készültek a halálára

Egy oroszlán nagyon ritka esetben éli meg a 15. életévet, ezért a park gondozói és az oroszlán rajongói – többek között természetfotósok a világ minden tájáról – már fel voltak készülve Scarface halálára. Az elmúlt hetekben az oroszlán egyre gyengébb volt és egyre kevesebbet látták a vadőrök. Hat hónappal ezelőtt még ilyen büszkén mutatta meg magát egy szafarizó csoportnak:

Halálát a Mara Predator Conservation Program Facebook oldalán tették közzé.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...