Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát Filmajánló – Clint Eastwood: Why on Earth?

A nemrég bemutatott Why on Earth című dokumentumfilmben a 92 éves színészlegenda teljesen új arcát mutatja meg a nézőknek. Bár Clint Eastwood évtizedek óta az egyik leghíresebb hollywoodi színész, talán ez a filmje az eddigi legfontosabb. Az üzenete mindenképpen: minden egyes élőlény élete egyformán fontos a bolygónk ökoszisztémájának megőrzése érdekében.

Clint Eastwood 2010-ben - Forrás: wikpediaA Why on Earth forgatása négy éven át zajlott, és szinte az egész Földet behálózta. Ellátogathatunk a szumátrai esőerdőkbe, ahol figyelemmel kísérhetjük a pálmaolajért folyó pusztítást és a orangutánok élőhelyének megőrzéséért folyó küzdelmet. Vagy éppen az afrikai orvvadászok elleni harcba pillanthatunk be. Amelyben nem csak az elefántok, orrszarvúk vagy zebrák élete, de az egész élőhely és az ottani élővilág egyensúlyának fenntartása van veszélyben. Ebbe az egyensúlyba pedig bele tartoznak az ott élő emberek, akik a társadalmi igazságtalanság miatt olyan gyakorlatra kényszerülnek, amely nem csak embertelen, de a szavanna élővilágának eltűnésével is fenyeget.

A vadállatok mellett a haszonállatok is helyet kapnak a filmben. Ebből is láthatjuk, hogy a monumentális alkotás nem egyetlen rész-problémára fókuszál, hanem a globális problémát egészében szemléli. A hús- és tejipar által kizsákmányolt állatok szenvedése, az ezen iparágak okozta fenntarthatatlan mértékű környezetkárosítás és az alternatívák mind bemutatásra kerülnek.

Clint Eastwood-ot idézve: „Állatbarát vagyok. Gyönyörködöm a szépségükben. És szeretném mindannyiukat életben látni.”

Nyomon követhetünk aktivistákat, politikusokat, ismert személyeket, akik számára fontos, hogy a Föld és minden lakója itt legyen még a következő generációk számára.

A film készítői és minden állatbarát és természetszerető ember közös reménye, hogy még nem késő. Bár sok állatfajnak és természetes élőhelynek már nincs segítség, akik még itt maradtak, számíthatnak ránk. Ehhez azonban mindenkire szükség van, az egész Földnek és nekünk, egyéneknek is meg kell tennünk, ami rajtunk múlik!

Tudod, mekkora a kutyád ökológiai lábnyoma?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://whyonearthfilm.com/; https://vegnews.com/2022/8/clint-eastwood-plant-based-diet-planet; Kép: Photo by Andres Ayrton: https://www.pexels.com/photo/young-ethnic-woman-watching-tv-while-resting-on-couch-with-dog-6579065/; By Raffi Asdourian – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61273784
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...