Saját KB bal
Saját KB jobb

Mr. Blue, a kis lilik, újra akcióban

2018-ban kapott jeladót a Mr. Blue névre hallgató kis lilik. Azóta szinte igazi celeb lett, aki a népszerűségét jó célra használja fel. A kis lilik ugyanis az egyik leginkább veszélyeztetett madárfaj, melynek megmentésére számos ország, köztük hazánk is összefogott.

A XX. század elején a kis lilikek még nagy számban repdestek a Skandináv-félsziget felett, és több tízezres egyedszámban indultan éves vándorútjukra. Napjainkban a hazánkban márciusban megpihenő madárfajnak már csak körülbelül 100 egyede maradt. Ezért is döntöttek úgy a természetvédelmi szakemberek, hogy nyomkövetővel szerelik fel egyiküket, a később Mr. Blue néven ismertté vált hímet.

Mr. Blue a jeladóval – Forrás: Tomas Aarvak
https://www.facebook.com/LesserWhitefrontedGoose/photos/a.398825330136925/2148926731793434/?type=3&theater

A technológiai fejlődésnek hála, a vonuló madárfajok megfigyelésére ma már hatékony eszközök állnak rendelkezésre. A fejlett jeladók naponta többször közvetítenek jeleket, ebből pedig a szakemberek egyre jobban és alaposabban ismerhetik meg a madarak szokásait, vonulási útvonalait és életmódját. A jeladó adataiból tudjuk például, hogy Mr. Blue, ahogy feltételezhetően a többi kis lilik is, aktívan tölti a hétvégéit. Míg hazánkban, a Hortobágyi Nemzeti Park területén „pihenget”, kiruccan a Lengyelország északi részén található Biebrza Nemzeti Parkba. Nem ritka, hogy Mr. Blue és társai egy-két nap alatt több ezer kilométert is repülnek.

A kis lilikek élete

A Litván Madártani Egyesület – BirdLife Litvánia megbízásából, a Life LWfG Climate program keretein belül most egy kisfilmmel kívánja bemutatni a kis lilikek életét. Ezzel is hozzájárulva, hogy minél többen ismerjék meg ezt a fokozottan védett madárfajt – hiszen a megmentésükhöz minden segítségre és támogatásra szükség van.

A Mr. Blue és kedves feleségének „főszereplésével” készült animációs filmből megtudhatjuk, hogy a vadászat és a kis lilikek számára kedvező területek csökkenése mellett a változó éghajlat is újabb terhet ró a kedves madarakra. A kiszámíthatatlan időjárás, a szárazság és a heves viharok mind megnehezítik az életüket. Ahogy a városok feletti szennyezett levegő is.

Reméljük, hogy a nemzetközi összefogás segít, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy változtatnunk kell az életmódunkon. Mr. Blue és a kis lilikek csak egy a sok faj közül, melyek az ember túlfogyasztásának köszönhetően kerültek végveszélybe. Ahogy a napi fogyasztásunk hozzájárult ahhoz, hogy idáig jutott az ökoszisztéma, ugyanúgy számít az is, ha változtatunk!

(Az indexkép illusztráció.)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/termeszetvedelem/1353/jelados-kis-lilik-a-hortobagyon; Kép: Forrás: Tomas Aarvak
https://www.facebook.com/LesserWhitefrontedGoose/photos/a.398825330136925/2148926731793434/?type=3&theater; Photo by Leonid Danilov: https://www.pexels.com/photo/a-bird-flying-in-the-air-10883294/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...