Saját KB bal
Saját KB jobb

Sör – ihatnak a kutyák?

A sör sokak kedvenc nyári itala. A baráti beszélgetések, kerti partik, meccsnézések fontos kelléke. Mi sem természetesebb, ha legjobb barátunkat sem hagynánk ki a folyékony kenyér élvezetéből. Vajon jól tesszük, ha kutyánknak sört adunk? Mennyi sör adható kedvencünknek?

Mi is a sör tulajdonképpen? Rövid „sörténelem”

A sörkészítés szinte egyidős az emberiség történelmével. Már az ókor hajnala előtt, 9000 évvel ezelőtt is készítettek sört Kínában, de a mai Szudán területéről is kerültek elő olyan 7000 éves edények, amelyekben sört tároltak. Az ízesített sör sem újkori találmány: már az ősi egyiptomiak is készítették. Ők datolyával ízesítették a már akkor is népszerű italt.

A sör alapvetően három összetevőre épül. Ezek a maláta, a komló és a víz. Ezek egyedi tulajdonságai, illetve az erjesztés és a főzés módja teszi különbözővé a világon kapható több ezer féle sört.

Egészséges, semleges vagy káros?

Sokszor halljuk, hogy a sör tulajdonképpen nem is egészségtelen. Ennek elsősorban az az oka, hogy a B-vitaminokat és káliumot tartalmaz, amelyek élettanilag előnyös hatásokkal rendelkeznek. Ugyanakkor, nem szabad elfelejtenünk, hogy a vitaminok mellett a sör alkoholt is tartalmaz. Ez pedig már kis mennyiségben is káros a kutyák számára.

A kutyák is kaphatnak alkoholmérgezést, ráadásul sokkal hamarabb, mint az emberek. Míg egy átlagos felnőtt 70 kg körül van, egy nagytestű kutya is csak a fele ennek. A kutyák máját nem az alkohol lebontására tervezték, hiszen a szénhidrátok, a cukor, és az ezekből termelődő alkohol nem részei egy húsevő étrendjének.

Mi a helyzet az alkoholmentes sörrel?

A kutyák számára nem az alkohol a sör egyetlen veszélyes összetevője. A komló, mint a sör ízesítő és színt adó alap összetevője, szintén veszélyes lehet a kutyák számára. Ugyan egyedenként eltérő, hogy mennyi komló elfogyasztása nem okoz gondot, nincs hivatalosan megállapított biztonságos mennyiség. A komló fogyasztása az arra érzékeny kutyáknák kóros testhőmérséklet növekedést idéz elő, ami akár 40 °C feletti lázat is okozhat.

Tehát sem a hagyományos, sem pedig az alkoholmentes sörök nem biztonságosak a kutyák számára. Ha szeretnénk mégis megosztani a pillanat örömét kedvencünkkel, akkor választhatunk a kifejezetten kutyák számára készült sörök közül. A sör B-vitamin-tartalmát pedig a szőrzet és a bőr számára hasznos sörélesztővel pótolhatjuk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6r; https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/11020/a-sorfogyasztas-hatasa; https://www.rover.com/blog/can-dog-drink-beer/; Kép: Photo by Valeria Boltneva: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-woman-with-her-dog-7474000/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...