Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Alig születnek hím teknősök a fészkelő terület felmelegedése miatt

A tengeri teknősök nemét befolyásolja, hogy a fészkelő területen milyen hőmérsékletű a homok.

Miután a tengeri teknősök lerakják tojásaikat a parton, a homok hőmérséklete befolyásolja, hogy hím vagy nőstény fog-e kikelni. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint a 31 Celsius-foknál melegebb homokban keltetett tengeri teknőstojásokból leginkább nőstények kelnek ki.

Floridai biológusok négy éve nem láttak hím tengeri teknőst

Az utóbbi években a globális felmelegedés hatására a tengerparti fészkelő homok hőmérséklete is évről évre melegebb. Ez pedig azt eredményezi, hogy sokkal kevesebb hím tengeri teknős születik a korábbi évekhez képest. Sőt, mára már kimondottan ritkaság számba megy a hím teknősök születése. Egy floridai állatkórház jelentése szerint, az általuk megvizsgált tengeri teknősök között egyetlen hím sem volt az elmúlt négy évben. A Science Alert adatai szerint a hím tengeri teknősök a teljes populáció kevesebb, mint 10 százalékát teszik ki, és ez a szám minden évben csökken.

Nem csak Floridában jellemző

A jelenség nem korlátozódik a Florida körüli vizekre. Egy  2018-as tanulmány szerint Kelet-Ausztráliában a teknősök 99 százaléka szintén nőstény volt. A hímek hiánya a tengeri teknősök populációjának gyenge genetikai sokféleségéhez vezethet. Arról azonban megoszlik a szakértők véleménye, hogy mi lenne a legjobb egyensúly a nemek között. Olyan tanulmány is született már, mely szerint elég néhány hím ahhoz, hogy fennmaradjon egy egészséges populáció. A tudósok most attól tartanak, hogy eljut-e ez a folyamat odáig, hogy már egyetlen hím sem születik egy-egy fészkelési periódusban.

Nem csak ez a veszély fenyegeti őket

Az emelkedő hőmérséklet nem az egyetlen fenyegetés, amellyel a tengeri teknősöknek szembe kell nézniük. Az éghajlatváltozás a globális időjárási mintákat is megzavarja. Ennek következtében olyan viharok keletkeznek, melyek ezrével pusztítják el a tengeri teknősök fészkeit. A tengerszint emelkedése is a fészkek pusztulásával fenyeget. Az sem segíti a teknősök túlélését, hogy egyre több fészkelő helyen épülnek szállodák és lakóépületek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...