Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Egy nap alatt három férfi halt meg egy spanyolországi bikafuttatáson

A kelet-spanyolországi valenciai Bous al Carrer fesztiválon egy nap alatt három férfi szenvedett halálos sérülést. Az állatok sérüléseiről nem érkezett hír.

A BBC jelentése szerint az elmúlt nyolc évben összesen húsz ember halt bele a térségben rendezett bikafuttatásokba. Többségük súlyos szúrt sérüléssel, zúzódással, fejsérüléssel kórházba szállítást követően veszíti el az életét. Az elhunytak jellemzően helyi lakosok, de több külföldi turista is lelte már halálát bikafuttatáson.  A valenciai Meliana polgármestere szerint az emberek ismerik az esemény veszélyeit és vállalják azt, amikor ellátogatnak rá.

Pamplona

A leghíresebb spanyolországi bikafutó versenyt Pamplonában rendezik meg San Fermin néven, minden évben július 6-án. A koronavírus járvány kitörése óta idén először volt újra bikafuttatás, az esemény során 35 ember sérült meg.

A bikafuttatást a város védőszentje, San Fermin tiszteletére rendezik. Minden reggel hat bikát hajt át a népes tömeg a város szűk utcáin az arénáig. Miután beterelték az állatokat az arénába,  egy bikaviadal keretein belül torreádorok és matadorok végeznek az állatokkal. A hajtás 825 méteren keresztül zajlik, a bikák több száz ember között kell futnak. Az első bikafuttatásra a feljegyzések szerint 1592-ben került sor, de valószínűleg már a 13. században is tartottak hasonló eseményeket. Az évek során az egynapos vallási ünnep egy hetesre bővült és igazi turisztikai látványosság lett belőle.

Hemingway tette híressé

A pamplonai bikafuttatás mai formáját és hírnevét nagyban köszönheti a Nobel-díjas amerikai írónak, Ernest Hemingway-nek. 1923-ban érkezett először Pamplonába, mindössze 24 éves volt és a Toronto Star újságnak tudósított. Hemingway a fieszták, többek között a San Fermin ünnepségek igazi rajongója lett. Három évvel később jelent meg a  „Fiesta: The Sun Also Rises” című regénye (magyar címe: Fiesta, A nap is felkel). A regény többek között Pamplonában játszódik, ahova a szereplők a bikafuttatás ünnepére látogatnak el. A regény egy csapásra megismertette az egész világgal a pamplonai bikafuttatást,  a San Fermin-re pedig elkezdtek özönleni a külföldi turisták is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mult-kor, pamplona.es, onegreenplanet

Advertisement

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...