Saját KB bal
Saját KB jobb

Hűsítő hatású ételek a hagyományos kínai orvoslás jegyében

Mind a tradicionális kínai orvoslás, mind pedig az ájurvéda megkülönböztet hűtő és fűtő hatású élelmiszereket. Ezt a tudást mindkét medicína felhasználja a hétköznapi táplálkozásban éppúgy, mint a betegségek (az egyensúly felborulásának) kezelésében.

A kínai orvoslás rendkívül összetett, és több ezer éves alapokon nyugvó megközelítés. Alap esetben azonban, egészséges kutyák esetében alkalmazhatjuk az ételek hűsítő és melegítő hatását megelőzésképpen, az egyensúly fenntartása érdekében. Akár a nyári forróság kompenzálására is.

(Fontos leszögezni, hogy nem minden kutya vágyik hűsítésre egy forró nyári napon. Ha kedvencünk a tűző napon hasal szívesen, akkor ugyan hívjuk be a hűvösbe, de valószínűleg nála nem szükséges a hűsítéssel fáradnunk, hiszen valószínűleg az ő egyensúlya éppen úgy van a helyén. Ha azonban azt látjuk, hogy kedvencünk keresi a hűvöset, esetleg túlhevül, viszket vagy gyulladástól szenved, segíthetünk neki visszatérni az egyensúlyhoz hűsítő hatású ételekkel.)

A hagyományos kínai orvoslás alapvetően az egyensúly megtartására, vagy annak helyreállítására törekszik. Túl melegben ez hűsítő hatású ételekkel, míg túl hidegben melegítő hatásúakkal segíthető. Elsősorban érdemes a friss, szezonális alapanyagokhoz nyúlnunk, hiszen ezeknek éppen olyan hatása van, ami szükséges az adott évszakban.

Hűsítő hatású ételek kutyáknak

A számos hűsítő hatású élelmiszer közül a kutyák étrendjébe könnyen beilleszthető a brokkoli, az uborka, az algafélék, például a spirulina. Ennek jótékony hatásai közé tartozik, hogy erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, és allergia esetén is javallott. A hagyományos kínai orvoslás szerint a szezonális allergia, az ekcéma, a viszketés, a hot spotok és egyéb gyulladásos bőrbetegségek a jin hiányára vezethetők vissza, amelyre a hűsítő hatású spirulina alga például jótékony hatással van.

A zöldek mellett a húsok között is vannak inkább jin (hűsítő) tulajdonságúak, például a pulyka vagy a nyúlhús, illetve a fehér húsú halak. A makrélát, a szardíniát és a marhahúst, különösen a belsőségeket inkább melegítő hatásúnak tartják.

A gyümölcsök közül, talán nem meglepő, de a dinnye és az áfonya, ez a két szezonális finomság remek választás lehet.

Fontos még megemlíteni a búzafüvet, mint kiváló vitamin- és ásványianyag-forrást. A frissen csíráztatott búzafüvet a kutyák maguktól is szívesen fogyasztják, jótékony hatásai miatt pedig kis mennyiségben érdemes lehet a táplálékukhoz adni.


Fontos: a fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak, sem a nyugati, sem a hagyományos kínai medicína szerint. Ha kutyánknál bármilyen betegségre utaló tünetet érzékelünk, forduljunk mielőbb állatorvoshoz. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.mypetnutritionist.com/post/how-traditional-chinese-medicine-can-help-my-dog; Kép: Photo by Heino Schliep: https://www.pexels.com/photo/labrador-im-sonnenuntergang-12909305/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...