Saját KB bal
Saját KB jobb

Medve Pest megyében

Az elmúlt napokban a új táblákra lehettünk figyelmesek kirándulás közben, pedig el sem hagytuk Pest megyét. A fehér alapon piros, „Vigyázat, medve veszély!” feliratok a medvék esetleges jelenlétére hívják fel a figyelmet.

Az Acsa és Püspökhatvan határában felbukkant barnamedve híre futótűzként terjed, és bizonyosnak látszik, hogy valóban medve észlelés történt. A helyi önkormányzathoz egy magányosan kóborló medvéről érkezett lakossági bejelentés május 25-én. Az illetékes hatóság és a Pilisi Parkerdő szakemberei azonnal elkezdték a medve nyomait keresni és vadkamerákat helyeztek el a területen. Bár felvétel még nem készült, a nyomokból egy magányos hím barnamedve jelenlétére lehet következtetni.

Hazánkban az elmúlt években megsokasodott a medve észlelések száma. Ez alapvetően örvendetes, hiszen az egykor hazánkban is honos nagyragadozó szerves része az ökoszisztémának és segít fenntartani az erdő egyensúlyát. Ugyanakkor, fontos tudni, hogy Magyarország jelenlegi területén nincs akkora kiterjedt erdőség, amely egy medvepopulációt el tudna tartani. Medve családok vagy nagyobb számú egyed megjelenése ezért nem valószínű. Általában magányos hímek „járnak át” hozzánk a szomszédos Szlovákia erdőségeiből.

Kutyásként lényeges, hogy ha medve lakta területen kirándulunk, fokozottan figyeljünk a póráz használatára. A szemetet és a magunkkal vitt élelmiszert zárt edényben tároljuk, és lehetőleg ne hagyjuk az erdőben a maradékokat, még a kihelyezett nyitott kukákban sem.

A medvék és az emberek harmonikus együttélése szempontjából fontos, hogy betartsunk pár alapvető szabályt. Erről korábbi cikkünkből és az illetékes nemzeti parkok honlapjáról tájékozódhatsz:

A medve nem játék! Mit tegyél, ha túrázás közben medvével találkozol?

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Hello Vidék; Kép: Pixabay.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...