Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Mit tegyünk, ha magányosnak tűnő madárfiókát találunk?

Tavasszal, a fészekelhagyási szezon idején előfordulhat, hogy kirándulás, séta során madárfiókát találunk. Fontos tudni, hogy mit tegyünk velük és mit ne.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívja fel minden természetjáró figyelmét, hogy az elárvultnak tűnő madárfiókákkal mi a teendő. Fontos tudni, hogy bár ezek a kis fiókák elesettnek és elárvultnak tűnhetnek, a legtöbb esetben nem szorulnak segítségre. Többségük ugyanis nem árva és nem kell megmenteni őket. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy óvatosan megfogva visszatesszük a madárfiókát a sűrű aljnövényzetbe vagy bokrok alá.

A szülők a közelben lehetnek

A madárfiókák tömeges fészekelhagyása során a kis és közepes testű madárfajokra jellemző, hogy a fiókák még azelőtt elhagyják a fészket, mielőtt elérnék teljes röpképességüket. Ez azt jelenti, hogy kireppenek a fészekből ugyan, de a közelében maradva, az aljnövényzetben bujkálva fedezik fel a környezetüket. Itt hívják magukhoz etető szüleiket is. Ezek a kis fiókák többnyire már tollasak, nem menekülnek, viszont magányosnak tűnhetnek a földön ücsörögve. Gyakran hangosan is csipognak, amely még kétségbe ejtőbb látványt nyújthat. Általában azonban ilyenkor nem segítségért „kiabálnak”, hanem szüleiket hívják, akik nagy valószínűség szerint a közelben tartózkodnak.

Ne vigyük őket haza

A hangosan csipogó, földön ücsörgő madárfiókát hajlamosak vagyunk árvának tekinteni és szeretnénk azonnal megmenteni. Kifejezetten káros lehet azonban, ha megfogjuk és hazavisszük őket.  Így elszakítjuk a környezetüktől és az élelmet biztosító szüleiktől. Akár utcán, parkban vagy kertben találkozunk velük, keressük meg a legközelebbi bokros, aljnövényzetes területet és tegyük őket oda.  A fiókákat nyugodtan megérinthetjük, a madárfajoknak rossz a szaglásuk így ez nem okoz problémát. A vadonban talált emlős kölyköknél azonban már más a helyzet, őket nem szabad megérinteni, mert anyjuk nagy eséllyel nem fogja tovább gondozni őket.

Viharkárok, leszakadt fészkek

Van azonban olyan szituáció is, amikor a fiókáknak kimondottan szükségük lehet a segítségünkre. A tavaszi viharok során előfordulhat, hogy leszakadt, megrongálódott fészekkel találkozunk. Az is előfordul, hogy a fészek ép marad, de a fióka kipotyog belőle. Ilyenkor keressük meg a fészket és tegyük bele vissza. Ha úgy látjuk, hogy a fészek tönkrement, akkor egy kis vesszőkosárba helyezzük el a madarat és abban tegyük fel az ágak közé.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, MME 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...