Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindfulness, avagy a tudatos jelenlét “művészete”

A “mindfulness” manapság egy divatos kifejezés, főleg a fiatalabb korosztály körében. Emiatt sokan azt hiszik, hogy valami újhullámos dologról van szó, holott valójában több ezer éves múltra tekint vissza. Igaz, akkor még nem ezen a néven ismerték. 

Mi az a mindfulness?

Magát a kifejezést nem lehet egyetlen szóban magyarra fordítani, de a jelentése annyit takar, hogy tudatosan megéljük a jelen pillanatot, minden figyelmünket rá összpontosítjuk. A gyökerei a buddhizmusból erednek, de számos más vallásban és hagyományban találhatóak olyan tanítások, melyek arra helyezik a hangsúlyt, hogyan tudjuk tudatosan megélni az adott pillanatot.

Tehát egy igen régóta alkalmazott és jól bevált módszerről van szó, a pszichoterápia azonban csak 20-30 éve kezdett el behatóbban foglalkozni vele, ekkortól terjedt el a mindfulness szó is. 

A mindfulness alapelve 3 lépésben

Hogyan is kell elképzelni ezt az egészet a gyakorlatban? A mindfulness alkalmazásának első lépése, hogy tudatosan irányítjuk a figyelmünket. Ez első hallásra egyszerűnek tűnik, de valójában cseppet sem az. 

Az emberi agy ugyanis állandóan serényen “dolgozik,” lekötik a különféle gondolatok. Próbáltunk már valaha is rövid ideig semmire, tényleg semmire sem gondolni? Aligha jártunk sikerrel. De ugyanígy, ha csak egyetlen dologra próbálunk meg pár percnél tovább koncentrálni, rájöhetünk, hogy ez sem könnyű, ugyanis az agyunkat egyre-másra elárasztják a különféle gondolatok. 

A második lépés a jelen pillanat tudatos megélése: észrevesszük például, hogy éppen az ebéden gondolkodunk, miközben valaki beszél hozzánk. Azt is észrevesszük, milyen érzések kísérik ezt (türelmetlenség), és hogy a testünkben milyen érzetek vannak (dobogunk a lábunkkkal). A legtöbb ember ugyanis általában nem a jelenre koncentrál, hanem a múlton rágódik, vagy a jövő miatt aggódik, emiatt elszalasztja a jelen történéseit. Holott csak a jelen a valóság, a jövő és a múlt pedig csak a fejünkben létezik. Ezt kell tudatosítani magunkban, és megfigyelni az adott pillanatban bennünk lévő gondolatokat, érzéseket és testérzeteket. 

Végül harmadik lépésként az ítélkezésmentességet és az elfogadást gyakoroljuk. Ha ugyanis állandóan ítélkezünk a gondolatainkon és a minket körülvevő világon, az rengeteg energiát emészt fel, és könnyen elveszíthetjük a kontrollt az életünk felett. 

Mi mindenben segíthetnek a mindfulness gyakorlatok?

Ma már tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a mindfulness gyakorlása több területen is javítja az életminőséget, nem véletlenül alkalmazzák terápiaként is. A Swan Lake Központ programjában szintén szerepelnek mindfulness foglalkozások, amikkel kezelhetőek például a szorongásos zavarok vagy a pánikbetegség.

Ezenfelül az agyunk ilyen módon történő “tréningezése” javítja a tanulási képességet és a koncentrációt, serkenti a memória működését, növeli az érzelmi intelligenciát, elősegíti a nyugodt alvást, csökkenti a vérnyomást és segít a függőségektől való megszabadulásban.

A mindfulness gyakorlatokat nemcsak szakember vezetésével, hanem az alapok elsajátítása során akár otthon, egyedül is gyakorolhatjuk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...