Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Újra ciánmérgezéstől féltik az elefántokat Zimbabwéban

Az afrikai országban rothadó elefánttetemet találtak a vadőrök. Az elefánt halálának oka még nem tisztázott, de a hatóságok ciánmérgezésre gyanakszanak.

Zimbabwéban, a ZIMPARKS természetvédelmi park vadőrei egy rothadó elefánttetemet találtak. Az elpusztult elefánt mellett egy gyanús anyagot tartalmazó vödröt találtak, emiatt felmerült a ciánmérgezés gyanúja.

Az orvvadászok kegyetlen módszere

Közel tíz évvel ezelőtt találkoztak először a hatóságok az orvvadászok kegyetlen módszerével, a ciánmérgezéssel Zimbabwéban. Akkor több száz elefántot mérgeztek meg a rendkívül veszélyes és halálos méreggel, majd az agyaraikat eltávolították és a feketepiacon értékesítették. A tragédia 2013-ban következett be és Zimbabwe történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófájaként tartják nyilván a mai napig. A mostani eset nyomán azért merült fel újra a ciánmérgezés gyanúja, mert a tetem mellett egy vödröt találtak, melyben gyanús, folyékony anyag volt. A hatóságok azonnal megállapították, hogy az állat nem természetes halált hal.

Nem távolították el az agyarakat

A hatóság közleménye szerint azonnal megindították a nyomozást ciánmérgezéses orvvadászat gyanúja miatt. A halott elefánt agyarait nem távolították el, az elefánt mellett talált 10 literes vödörben lévő folyékony anyag azonban feltehetően cianid volt, így egyelőre számos kérdés merül fel az eset kapcsán. Az ország területén már 2020-ban is történt hasonló eset, amikor 11 elefánt holttestét találták meg úgy, hogy az agyarukat nem távolították el. Először orvvadászokra gyanakodtak, de a nagy számban otthagyott agyarak cáfolták ezt a felevést. Ugyanekkor Botswanaban szintén rejtélyes körülmények között több mint 275 elefánt pusztult el ugyanebben az időben. A hatóságok hosszas nyomozás után itt is kizárták az orvvadászokat és megállapították, hogy egy ritka betegség terjedése miatt pusztultak el az elefántok.

Később is használtak ciánt

A 2013-as tömeges cianid mérgezést követően 2015-ben is újra találtak ciánnal megölt elefántokat az országban, akkor összesen 40 állat esett áldozatul az orvvadászoknak. Zimbabwe kedvelt célpontja az illegális elefánt vadászatnak, hiszen itt él a világ második legnagyobb elefánt populációja. Becslések szerint 85 000 elefánt él az országban. A legnagyobb elefántpopuláció pedig Botswanaban él, itt nagyjából 156 000-re becsülik az elefántok számát.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusing On Wildlife 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...