Saját KB bal
Saját KB jobb
Los Muertos Crew fotója a Pexels oldaláról

Kutyaeledelekbe is kerültek veszélyeztetett cápafajok maradványai

Egy szingapúri tanulmány szerint több kutya-és macskaeledel is tartalmaz különböző veszélyeztetett cápafaj maradványokat.

DNS vizsgálattal derítette ki egy szingapúri kutatás, hogy több kutya-és macskaeledel is tartalmazza olyan veszélyeztetett cápafajok maradványait, mint például a selyemcápa.

A konzerveken „óceáni hal” felirat látható, a gazdik pedig mit sem sejtettek arról, hogy tudtukon kívül olyan terméket vásároltak, mely hozzájárul a cápapopulációk túlhalászásához. A tanulmányt Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College kutatói jegyzik. Az eredményekről pedig a The Guardian adott hírt a napokban.

A cápauszony biznisz maradványa

A cápauszony fogyasztásának visszaszorításáért egyre hangosabban küzdenek állatvédők, szerencsére egyre nagyobb sikerrel. Az uszonyt sokszor az élő állat megcsonkításával szerzik meg a halászok. Az állatok azonban a legtöbb esetben nem élik túl a súlyos sérülést. Az pedig már kevésbé kerül fókuszba, hogy mi történik ezeknek az állatoknak a maradványaival. Viszonylag csendben ,a háttérben feldolgozás után állateledelekbe, kozmetikumokba és egyéb árucikkekbe kerülnek.

A fogyasztónak legtöbbször fogalma sincs arról, hogy a termék megvásárlásával milyen kegyetlen iparágat támogat. A Szingapúrban vizsgált 16 állateledel márka 45 termékének többségén hal, óceáni hal vagy fehér hal meghatározás szerepel az összetevők listáján. A DNS vizsgálat viszont megállapította, hogy ezekben a termékekben cápamaradványok is vannak. Kékcápa, selyemcápa és fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel a legtöbb esetben. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

Emberi fogyasztásra szánt termékekben is előfordul

Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa szerint korábban saját kutatócsoportja és más kutatók is fedeztek már fel cápa DNS-ét emberi fogyasztásra szánt termékekben. Mivel a pontos tartalmak feltüntetésére vonatkozó szabályok lehetővé teszik, nem csak cápák, de a legkülönfélébb veszélyeztetett fajok maradványi lehetnek akár élelmiszerekben is.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...