Saját KB bal
Saját KB jobb

400 000 állat élete menekült meg – Veganuár 2022.

400 000 állat köszönheti életét a 2022-es Veganuár mozgalomhoz csatlakozóknak. Az évente meghirdetett vegán kihívás célja, hogy világszerte egyre több ember próbálja ki, milyen a vegán életmód. Természetesen, az sem elhanyagolható, hogy mindössze egyetlen hónap alatt több százezer állat menekül meg a vágóhídtól a mozgalom résztvevőinek köszönhetően.

Világszerte egyre többen váltanak vegán életmódra, illetve sokan törekednek arra, hogy etikusabb döntésekkel váltsák ki az állati eredetű termékek fogyasztását. A Veganuár remek lehetőség, hogy egy hónapig átélje valaki, hogy ez nem is olyan bonyolult, mint elsőre tűnik.

Bár a hús, a tej és tejtermékek, a tojás, a bőr és egyéb állati eredetű termékek olyannyira szerves részeit képezik az életmódunknak, hogy nehéz elképzelni, hogyan lehet ezek nélkül egyáltalán létezni. Ez persze egyáltalán nem akkora ördöngösség, mint amennyire elsőre hinnénk, mégis rendkívül hasznos az a segítség, amit a Veganuárhoz való csatlakozás nyújt. Mint minden változás, a vegán életmódra történő áttérés is elhatározás kérdése. A gyakorlatban azonban számos kérdés merülhet fel. ebben segít a mozgalomhoz csatlakozott szervezők és a vegán társak közössége.

Itt bátran, ítélkezéstől való félelem nélkül kérdezhet bárki, bármit. Nincs rossz kérdés, nincs megrovás.

A cél közös, egy fenntarthatóbb, egészségesebb és etikusabb élet. Ennek elérése egy folyamat, és aki efelé törekszik, az megérdemli a támogatást.

A növényi alapú ételekkel ismerkedőknek hatalmas segítség a több, mint 100 recept is, amelyekkel kifejezetten a kezdőknek segítenek a változatos és ízletes – nem mellesleg – egészséges ételek elkészítésében. A vegánság azonban nem csak az ételekről szól. A receptek és főzési tanácsok mellett az életmódra vonatkozó tudással is gazdagodnak a Veganuár résztvevői.

Az idei, minden eddiginél sikeresebb Veganuary mozgalomhoz a Föld szinte összes országából érkeztek résztvevők. A kivételek Tadzsikisztán és Észak-Korea voltak, mely utóbbiban az internetes regisztráló felület elérése is komoly kihívásokba ütközik. 629 000 ember döntött úgy, hogy kirpóbálja a vegán kihívást, és 31 napig növényi étrenden, etikus vásárlási döntések mentén él. Ezt a résztvevő országos szervezetek pedig kissé eltérő, bár minden esetben rendkívül körültekintő csomaggal támogatják. A receptkönyvek, receptgyűjtemények, tanácsok és márka ajánlók mellett talán a közösség az, amely a legtöbbet adja.

Hazánkban eddig több mint 56 000 ember vágott bele a Veganuár kihívásba, amelyet, – nevével ellentétben – nem csak januárban kezdhetünk el!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: veganuary.com; prove.hu; Kép: Photo by Magda Ehlers from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...