Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire jó egy fa tolóajtó?

Ma már nagyon sokan szeretnének fa tolóajtót az otthonukba. De mi az oka annak, hogy ennyire népszerű ez a megoldás? Mire való ez valójában, és mire használjuk a mindennapokban? Megéri-e ezt alkalmazni egy hagyományos ajtó helyett? Ennek járunk most utána.

Mit keres egy fa tolóajtó a lakásban?

Több oka is lehet annak, hogy valaki fa tolóajtót szeretne az otthonába. Ha megnézzük az okokat, akkor racionálisat és érzelmi jellegűt is találunk köztük. Kezdjük az előbbivel.

Ha valaki egy kis lakásba költözik, akkor szembesül azzal, hogy mennyire szűk tud lenni egy kis alapterület. És ilyenkor persze egyből azon kezd el járni az agya, hogy hogyan lehetne több helyet csinálni? De sajnos vannak olyan fix dolgok, mint az ajtók, melyekkel nem lehet mit kezdeni. Vagy mégis?

De még mennyire, hogy lehet! Erre megoldást kínálnak a tolóajtók. Nagyon kis helyen elférnek, mert gyakorlatilag rásimulnak a falra, így nem kell számolni a nyíló ajtó által elfoglalt hellyel. Ez egy igazán racionális érv mellette.

De vannak, akik csakis érzelmi alapon ruháznak be egyre. A fa tolóajtók közül nagyon közkedvelt például a pajtaajtó. Ez valahogy annyira idegen, talán épp ezért jó. Sokan egyértelműen design okokból, érzelmi alapon döntve építik be ezt a megoldást. Egyébként nem kis elismerést bezsebelve ismerőseiktől. Itt nem beszélhetünk racionális érvekről, kényszerről vagy a nagyobb tér iránti vágyról, pusztán esztétikai okok vannak. De ezzel sincs semmi gond, számos dolgot megveszünk pusztán a szépsége miatt, így igazán egy szavunk nem lehet.

Hogyan is működik egy tolóajtó?

Eltolod, átmész, majd visszahúzod. De viccet félretéve, először is meg kell tervezned, hogy milyet szeretnél, majd be kell hozzá szerezned mindent. Kifejezetten pajtaajtót, üveget vagy egy fa alapanyagút szeretnél? Mekkora felületet kell eltakarnia, és miként szeretnéd rögzíteni?

Ha megtaláltad azt az ajtót, ami illik a lakásodba, akkor jöhet a hozzá szükséges vasalat. Tegyük fel, hogy egy fa tolóajtó mellett döntesz, akkor kelleni fog vasalat kifejezetten fa tolóajtókhoz. Ekkor számos vezetőprofil, felső sín és alsó profil közül kell választanod. Nagyon fontos a választásnál a teherbírás, amihez jó tudni a faajtó súlyát.

Természetesen még itt is többféle típus közül választhatsz. Vannak felső sínen futók, és vannak alsó görgőket is használók. Valamint fontos az is, hogy designos, esetleg teljesen rejtett legyen-e a függesztés. Sokan szeretik ez utóbbit, mert így olyan lesz az ajtó, mintha csak úgy jobbra-balra lebegne, amitől nagyon menő lesz!

Megéri vagy sem?

Na ez az a kérdés, amit magadnak kell megválaszolnod, azt végiggondolva, hogy miért szeretnéd egyáltalán? Bár az is igaz, hogy bármiért is akarod, pont azt fogod kapni, amit szeretnél, így jó eséllyel meg fogja érni.

Ha például azért akarod, mert több helyet szeretnél a szűk lakásban, akkor nagyobb helyet fogsz kapni. Ha pedig tetszik, azután még jobban fog, hogy feltetted.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...